Външното министерство изоставя наш капитан в килията с алигатори

Архив Бургас

28-03-2012, 16:58

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

Виктор Чудинов

Всичко от Автора

МВнРне можело да се меси във вътрешните работи на Панама и да търси справедливост за кап. Собаджиев. 

Министерство на външните работи отказало съдействие на семейството на арестувания преди година капитан Собаджиев. 

Не можем да се месим във вътрешните работи на друга страна, отсекли чиновниците, съобщават колегите от ВарнаУтре.бг.

Капитан Собаджиев беше задържан миналата година в Панама, след като на кораба му бяха открити 169 килограма кокаин. След разпит от страна на властите са освободени всички членове на екипажа, освен капитана. Компанията, наела екипажа, прекратила договора му и отказала да помогне.

Българската Асоциация на морските капитани се е обърнала за помощ към американската  неправителствена организация Council of American master marines, която има огромно влияние и силен юридически отдел. От асоциацията са помогнали с намирането на адвокати за защита на българския капитан.

Хонорарът им обаче е  50 000 американски долара, и не е ясно дали няма да надхвърли тази сума. Не е е ясно дали изходът на случая ще бъде успешен  и колко общо ще струва целият процес, пишат защитниците в писмо до близките. 
До момента те са се запознали с делото и подготвят среща с панамски прокурор за изясняване на ситуацията и насрочване на дата за разпит. 

Оказва се, че в Панама правораздаването е доста гъвкаво, а сроковете са неясни. Заради това и до момента няма повдигнато обвинение. Капитан Собаджиев не е и разпитван. Имало е дата за това преди, но не бил намерен транспорт от града до ззтвора. Очаква се скоро да има втора дата.

Междувременно условията в затвора, където капитан Собаджиев е вече година, са изключително тежки. Дъщерята на капитана, която се чула с него, разказва за тарантули, скорпиони и дори малки алигатори. Собаджиев все още се държи, но състоянието му се влошава. Адвокатите са поискали сумата за делото да бъде заплатена на две части от по 25 000 долара.  Първата половина била събрана с помощта на съвипускници и колеги на капитана. 

Защитниците в момента искат втората половина от сумата и призовават за бързо действие. 

Близките се обръщат с призив за помощ към всички съпричастни.  За набирането на средства, БАМК е откри сметка за дарения:

Банка Societe Generale Експресбанк, КлонТранспортна Варна

BIC: TTBB BG 22

IBAN: BG51 TTBB 9400 5525 7756 73          USD

Титуляр: Българска Асоциация на Морските Капитани 

Междувременно турски капитан, който плавал под командването на Собаджиев, изразил желание за помощ. Желание да се включат са изявили и други моряци, плавали с българския капитан.