Азербайджан чака „уайлд кард” от Лондон за асеновградчанка

Архив Пловдив

29-03-2012, 09:46

Автор:

Роберт Ковачев

Всичко от Автора

Включиха Боянка Костова в състава на азерите за Европейското в Турция, родната федерация е взела 800 евро за нея и Валентин Христов

Шефът на федерацията по вдигане на тежести на Азербайджан Искендер Аскеров смята, че асеновградчанката Боянка Костова  има голям шанс да получи „уайлд кард” за участие на Олимпиадата в Лондон. Както е известно, тя и Валентин Христов бяха трансферирани при азерите на 30 ноември миналата година. Първоначално родната федерация не позволяваше на двамата щангисти да се състезават за Азербайджан на предстоящите Олимпийски игри, тъй като чакаше втори транш от 400 000 евро за техните права. Изглежда всичко вече е уредено, тъй като  завчера изпълнителното бюро на БОК пусна Костова и Христов да вдигат за азерите в Лондон, след като и от Международната федерация по вдигане на тежести, и от МОК са излезли със своите становища по казуса.

18-годишната най-млада почетна гражданка на Асеновград е включена в женския състав на Азербайджан за предстоящото Европейско първенство в Турция. Аскеров твърди в интервю за аzerisport.com, че Костова ще може да участва в Лондон, ако не успее на спечели квота за Олимпиада, като получи „уайлд кард”. Причината той да очаква това да се случи, е че Боянка се намира в Топ 10 на европейската ранглиста. Надеждите на азерите за още визи за Олимпийските игри са свързани още с Юлия Довгал(кат. над 75 кг), която също е сред най-добрите 10 в Европа.  

Аzerisport.com твърди, че всъщност Азербайджан е платил 800 000 евро за  Боянка Костова и Валентин Христов. В България обаче досега са обявили, че за двамата ни млади и талантливи щангисти са получени 400 000 евро. От изданието обаче са убедени, че българската федерация по вдигане на щанги е взела по 400 000 евро за шампионката от младежката Олимпиада в Сингапур през 2010 год. в кат. до 53 кг и Валентин Христов. Сега на Европейското първенство в Турция Боянка ще се състезава в категория до 58 кг.

„За българите тези  800 000 евро ще са добре дошли.  Ще си построят спортно училище, ще назначат треньори, ще създадат  един-двама класни спортисти, които вероятно отново ще продадат. Не е изключено пак ние да платим за тях”, пише  аzerisport.com.