Пламен Цеков е новият шеф на Здравната каса

Архив Бургас

29-03-2012, 14:50

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Кандидатурата подкрепиха от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими народни представители. Двама от БСП бяха "против ", останалите от левицата се въздържаха

Със 115 гласа "за", двама - против и 13 - въздържали се парламентът избра депутата Пламен Цеков от ГЕРБ за управител на НЗОК.

Мандатът му е до 12 февруари 2015 година.

Пламен Цеков заяви, че ще се вслуша в съветите на изказалите се и се надява с тяхна помощ голяма част от нещата, които предложи, да се реализират. "Не се притеснявайте, че моята кандидатура е политическа. От една страна ще искам да оправдая политическото доверие, от друга ще се боря и за общественото доверие", каза той на депутатите в залата, цитиран от Медиапул.

Кандидатурата подкрепиха от ГЕРБ, Синята коалиция, "Атака" и независими народни представители. Двама от БСП бяха "против ", останалите от левицата се въздържаха.

Цеков нашумя като един от виновниците за лобистката наркопоправка в Държавен вестник като се оправда с осемте си диоптъра. Но от ГЕРБ обявиха този случай за приключен и призоваха да се забрави.

Ваньо Шарков от Синята коалиция постави като условие за гласа си Пламен Цеков от трибуната да каже кой го е накарал да прочетете онзи текст от закона за лекарствата, който доведе до скандала с "наркопоправката" и отстраняването му от ръководните позиции в комисията по здравеопазване в НС. Според колежката му от Коалиция за България Мая Манолова обаче всеки заслужава втори шанс.

Десният депутат посочи и проблемите, с които според него ще се сблъска новият управител - "горещият картоф" демонополизация, рамковото договаряне, цените на медикаментите и отстъпките, които трябва да бъдат договаряни с доставчиците.

От ДПС не застанаха зад Цеков, защото е партийна кандидатура.“Остава впечатлението за партизиране на тази длъжност, разбирам министъра на здравеопазването, председателя на здравната комисия в НС да са от политическа партия ГЕРБ, но в НЗОК парите не са само на привържениците на управляващата формация“, коментира Хасан Адемов.

Зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова очерта профила на управителя на здравната каса - да не допуска задкулисни сделки, професионалист, доказал качества и умения в сферата на здравеопазването, човек с морал, чест, управленски опит, ръководил структури в сферата на здравеопазването.