15 фирми набират студенти за летни стажове

Архив Бургас

30-03-2012, 15:56

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Досега  в Бургас повече от 3 000  души са избрали този формат  да започнат кариерата си в представените компании.

15 фирми ще разпънат щандове в БСУ на 11-ото издание „Национални дни на кариерата”, където ще  набират студенти за летните си стажантски програми.

Форумът  ще се проведе на 4 април, като идеята е търсещите и предлагащите работа лесно да осъществят контакт.

„Трябва да избягаме от този порочен кръг. Фирмите не искат да наемат хора без опит, а младите специалисти не могат да си намерят работа, заради липсата на стаж.  Тези програми са идеалният  вариант”, казват организаторите.

Досега  в Бургас повече от 3 000  души са избрали този формат  да започнат кариерата си в представените компании.

За да достигнат до желаното място обаче студентите и младите хора минават няколко етапа.  На щандовете представител на всяка фирма информира за дейността на предприятието, следват разговори и подаване на автобиография. Тя се оценява и ако кандидатът е одобрен, започва стаж в началото на лятото.

„С тази програма студентите се поставят в активна позиция. Търсенето, намирането и започването на работа е сложен процес, така те ще попаднат в реална ситуация, ще се научат да се ориентират какво се изисква, за да се започне работа”, заяви проф. Галя Христозова, зам. ректор на БСУ.

В рамките на месец организаторите обикалят 7 града в цяла България, като преди самото събитие провеждат и уъркшопове и пресконференции.

Най-големият проблем на екипа бил как да оптимизира маршрута си, така че да спести време от дългото и изморително пътуване.

Целта на уъркшопа , деня преди самите разговори и срещи,  е да даде ценни напътствия на младежите.

„ Тази материя не се изучава в училище, как да кандидатстват за интервю, как да се подготвят за среща с бъдещ работодател” каза управителят на JobTiger  Светлозар Петров.

Затова и подготовката преди същинската част е толкова важна, там специалисти ще насочват бъдещите висшисти  как да се представят по най- добрия начин пред евентуалния си работодател. На тези срещи се представя и кратко портфолио на фирмите, които участват   във форума. Така студентите могат да се  ориентират към коя фирма да се насочат , за  да се подготвят за интервюта и стажантската място.

Форумът е предвестник на раздвижване в икономическата обстановка в страната, смята Петров.  Миналата година в бургаското издание  са участвали 13 предприятия, с две по-малко от тази. Това показва, че  всяка година повече компании избират този начин за набиране на кадри. Форматът  дава възможност на работодателите да прекарат повече време с кандидата, да разговарят и  да го запознаят с практики на фирмата.

Статистиката за страната показва, че за последните 10 години 137 000 са посетили щандовете в дните на кариерата в търсене на подходяща позиция, а повече от 22 000 са практикували по стажантска програма в желаната от тях компания. 

Уъркшопът ще се проведе на 3 април от 13 часа в зала 218 на учебното заведение, а форумът стартира на следващия ден от 10 часа.