Вижте колко полицаи са убити и пострадали за 5 години

Архив София

07-06-2012, 08:25

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

За 5 години 449 служители на МВР са пострадали или загинали при и по повод изпълнение на служебните си задължения

Черна листовка с данни за убитите и пострадали полицаи за 5 години в периода 2007-2011 г. показаха от  Синдикална федерация на служителите на МВР, пише в. "24 часа".

Общо за периода от 1 януари 2007 г. до 31 декември 2011 г. са постъпили данни за 449 служители на МВР, пострадали или загинали при и по повод изпълнение на служебните си задължения, в резултат на неправомерни действия на граждани.

На 77 от пострадалите служители на МВР са причинени средни телесни повреди, а трима служители са загинали.

През 2007 г. са пострадали 84 служители на МВР. 10 от тях със средни телесни повреди.

През 2008 г. са пострадали 98 служители на МВР. 20 със средни телеснси повреди.

През 2009 г. са пострадали 56 служители на МВР. 7 от тях със средни телесни повреди. Убит е един служител - Любомир Цветков Митов, старши полицай в Своге.

През 2010 г. са пострадали 84 служители на МВР. 15 със средни телесни повреди. Убити са двама служители - Бончо Чернев Чернев, полицай в РУП Казанлък, и Ангел Петров Андреев, старши полицай в ГКПП Капитан Андреево.

През 2011 г. са пострадали 127 служители на МВР. 25 от тях със средни телесни повреди.

"Данните са официални и са получени от МВР. Не са прибавени случаите на инвалидизирани или загинали по време на изпълнение на служебните задължения при ПТП, пожарогасене, спасителни операции и така нататък", уточняват от сдружението.

Данните съобщиха Данаил Георгиев от столичната жандармерия, Иво Манасиев от отдел "Детски престъпления" на СДВР и Георги Михайлов от Главна дирекция криминална полиция. Тримата презентираха третото издание на  благотворителен турнир по футбол за събиране на средства за деца на загинали служители в системата на МВР.

Те разкриха, че за момента около 140 деца са останали без бащи, загинали по време на изпълнение на служебния си дълг. Или около 110 – 120 семейства.

Приемаме тази кампания изключително сериозно. Защо всичко това е част от нашето ежедневие. Ние сме хора, които работят на улицата – излизаме сутрин без да сме сигурни дали ще се приберем вкъщи вечерта“, споделиха организаторите.

Турнирът ще се проведе между 8 и 10 юни в комплекс "Спортна София" в Борисовата градина в столицата. Участие ще вземат 14 отбора. В тима на Столична община ще се включи изпълнителният директор на "Левски" Иво Тонев. На проявата се очакват да дойдат още капитанът на ЦСКА Тодор Янчев и звездата на тима Жуниор Мораес. "Очакваме и футболисти на "Левски" да дойдат и да се включат в кампанията", признаха от Синдикална федерация на служителите на МВР, която организира благотворителната кампания заедно със Съвета на председателите на синдикалните дружества и Столичен общински съвет.

"Не само събирането на пари е най-важно. Нашата цел е да помогнем, доколкото можем, тези деца да не се чувстват по-различни. Целогодишно оказваме различни видове подкрепа – от консултации, до помощ в различни битови ситуации", допълниха организаторите. Футболните турнири, са само част от инициативите, които се предприемат в помощ на децата и семействата на загиналите служители на МВР. Провеждат се турнири по стрелба, велопоходи, и новогодишни празненства.
За празника на полицията – Архангеловден през изминалата година в София бе организирана изложба на рисунки на деца, включително и на служители на МВР. През лятото на 2011 година, след покана на гръцкото вътрешно ведомство, бе организиран летен лагер за деца в южната ни съседка.

Желаещите да се включат в дарителската кампания за деца и семейства на загинали служители на МВР могат да го направят в набирателен фонд:

Обединена българска банка

IBAN: BG60UBBS80021029636330

Средства ще се събират и на място по време на турнира, чието мото е "С обич за децата, в памет на бащите – герои!"

От СФСМВР обясниха и как точно се стига до разпределението на парите от банковата сметка: "Събраните пари се прехвърлят към сметка на Министерството на вътрешните работи, след което с решение на вътрешния министър парите се превеждат по равно във всяка индивидуална сметка."