25 млн. лева нужни за обезвреждане на ненужните боеприпаси

Архив София

07-06-2012, 10:21

Автор:

СофияУтре

Всичко от Автора

Взривателят на всеки един боеприпас, по стар от 12 години, става потенциално опасен и може да предизвика самоволна експлозия.

25 милиона лева биха могли да стигнат за това основното количество ненужни боеприпаси да бъдат утилизирани.

Това не е толкова голяма сума в сравнение с евентуалните щети, които биха последвали, ако пак се обърне гръб на този проблем. Това заяви пред "Фокус" Спас Панчев, бивш заместник-министър на отбраната в правителството на тройната коалиция.

Той пояснява, че взривателят на всеки един боеприпас, по стар от 12 години, става потенциално опасен и може да предизвика самоволна експлозия, която да обхване цели складове и да има тежки последствия. "През 2008 г., макар че имаше вече взривове и в Албания, и в Сърбия, и в други държави, ние считахме, че може би това няма да засегне България. Видяхме за съжаление, че боеприпасите с изтекла годност са много сериозна опасност и на тях трябва да се гледа като буре с барут, върху което ние стоим", коментира Панчев.

Според него зачестилите инциденти след 2008 година могат да се обяснят и с факта, че в този период за били утилизирани големи количества боеприпаси. "Нееднократно съм задавал въпрос на сегашния министър на отбраната за съхранението на боеприпасите с изтекла годност. Въпреки сериозните грижи, които се полагат, не трябва по никакъв начин да се успокояваме. Държавата трябва да намери средства, а те не са кой знае колко, за да се утилизират час по-скоро ненужните боеприпаси", категоричен е Панчев.