Добро утро в понеделник!

Архив Пловдив

02-04-2012, 06:01

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Къде, кога, какво в Пловдив

Старата седмица завърши с деня на лъжата, новата започва с обещание за Цветница. Добро утро, Пловдив.

Вчерашният първи април успя да ни изненада с вятър, дъжд и дори сняг на места, през нощта обаче се изясни, а вятърът навсякъде отслабна.

Днес сутринта ще е студена,  минималните температури ще са между -3 и плюс 2 градуса. През деня ще е предимно слънчево, вятърът ще е слаб от запад. Късно след обяд облачността ще започне да се увеличава. Дневните температури ще достигнат 10 - 15 градуса.

И не се изненадвайте, пловдивчани, ако по обед ви стреснат сирени- за днес в 13 часа са предвидени тестове на  системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението. По принцип проверките се провеждат два пъти годишно - на 1 април и на 1 октомври, но тази година 1 април се падна в неделя, затова и тестът е предвиден за днес.

Освен в Пловдив сирените ще огласят София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Русе и Смолян.

Днес е и един прекрасен празник- на 2 април отбелязваме Международния ден на детската книга. Честването му е свързано с родения на тази дата датски писател Ханс Кристиян Андерсен (1805 г.). На този ден се връчва обявената на негово име Международна награда за детска литература и книга, учредена от Международния съвет на детската книга във Флоренция (Италия) през 1967 г.

По този повод пловдивските малчугани ще могат да вземат участие в състезание за най-бързо четене в книжарница „Форум” в Мол „Галерия Пловдив”. Днес всички детски книжки ще бъдат с 10 процента отстъпка, обяви управителката на книжарницата Любов Василева.

Така че...днес е хубав ден да купите нова книга на детето си, пловдивчани!