Грешни били данните за мръсния въздух в Пловдив

Архив Пловдив

02-04-2012, 12:10

Автор:

Емил Милев

Всичко от Автора

Да бъде преместена базовата станция за измерване замърсения въздух, която се намира до Чифти баня, препоръча Министерството на околната среда и водите

Да бъде преместена базовата станция за измерване замърсения въздух, която се намира до Чифти баня, е препоръчало Министерството на околната среда и водите на кмета Иван Тотев.

Аргументът е, че тя не отчита обективни данни, откъдето идволо и грешната информация, че Пловдив е най-прашният град в България.

Станцията ще смени местоположението си, заяви кметът , но не посочи къде, тъй като най-подходящото за целта място все още се търси.

Преди седмици градът беше даден на съд заради мръсния въздух.

Асоциацията за европейска интеграция и права на човека на адвокат Михаил Екимджиев, Сдружението “Бизнес експертен съвет” и бизнесменът Любозар Фратев заведоха дело срещу общината и РИОСВ за бездействието им при решаването на този проблем. Те се позовава на данни от български и чуждестранни изследвания, според които Пловдив е градът с най-мръсен въздух не само в България, а и в Европа. Съдебният иск няма финансови претенции. Целта е община Пловдив да предприеме незабавни и ефективни мерки за опазване на околната среда и чистотата на атмосферния въздух.