17 деца с аутизъм пробваха барабанна терапия

Архив Бургас

03-04-2012, 17:00

Снимка:

Славея Стоянова

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

 Под звуците на барабана хлапетата излизат от състоянието на отдалеченост и изолация, което е характерно за  аутистите, обясниха организаторите.

17 деца с аутизъм се включиха в уникална демонстрация на барабанна терапия, която се проведе в Танцовата академия днес.

Този тип терапия е базирана на вибрациите на звуците, защото под формата на трептенето съзнанието се изменя. Това е основната цел на курса, а освен това децата истински се забавляват.  Под звуците на барабана хлапетата излизат от състоянието на отдалеченост и изолация, което е характерно за  аутистите, обясниха организаторите.

Днес залите на танцовата академия се изпълниха с малчугани и родители, които се включиха в демонстрацията.

„Барабан ритъмната терапия  е само една част от цял процес,  но ние даваме възможност на човек да се пребори с това състояние”, обясни Мартин Иванов от института по съвременно изкуство и терапия “Libera” в София. Той е прекарал в САЩ последните 15 г., където е завършил образованието си  и е преподавал в университетите  в Мемфис и Масачузест.

Иванов обясни, че лечебните свойства на ритъма се използват още  в Древен Египет, но едва през 80-те години намират широко приложение при терапията  при деца и възрастни. 

Именно заради добрите резултати той е започнал да прилага този метод и в България. В Бургас се опитва да организира демонстрация от 4 г., но опитите досега били са неуспешни. Казва обаче, че откликва на всяка покана, която му отправят.

Първата част от днешната демонстрация бе насочена към родители и специалисти, които контактуват с деца с аутизъм. Те ще прилагат наученото у дома и на работното си място. Във втората част от обучението малчуганите изпробваха барабаните.

Участниците се подреждат в два кръга – вътрешен и външен. В по-малкия кръг са разположени барабаните, а за децата от външния кръг има маракаси, звънчета, дървени блокчета, дайрета.

Под ръководството на Иванов всеки от присъстващите следва определен ритъм, като мелодията се засилва и спада. Спира изведнъж.  После започва отначало, но в съвсем друг ритъм.   

"За мен е удоволствие да го водя на всички места, където могат да му помогнат. Днес за първи път посещаваме барабанна терапия", разказва Златко Иванов, татко на 10-годишния Стоян.

Музиката влияе много добре и на осемгодишната Гери, която има изоставяне в растежа  и не може да говори. Всякакъв вид лечение с музика  обаче й помага и затова родителите й не пропускат възможност да опитат метода с барабани

„Изпробваме всичко,  но днес за първи път сме на барабанна демонстрация”, разказва и майката на 7-годишния Деян.

Освен барабанене, курсът включва и броене в такт и „свирене” на импровизирано маракаси, направено от пъстри играчки, пълни с гранули.

„По принцип една група включва максимум 4 деца, за да може индивидуално да се подходи към нуждите на всяко  едно от тях”, обяснява Иванов.  Освен това хлапетата реагирали различно на барабани или друг инструмент, като понякога високата честота на звука не била подходяща. Точно затова Иванов се стреми да работи в малки групи.