Окончателно: Бачковската Богородица остава заключена за Великден

Архив Пловдив

04-04-2012, 17:31

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Безхаберие на отговорните институции обрича миряните да не могат да се поклонят на Великден на най-старата чудотворна икона у нас - Бачковската Богородица.

Най-голямата християнска обител в Южна България - Бачковският манастир, най-вероятно ще посрещне Великден без символа си - чудотворната Бачковска Богородица. За скандала ни алармираха наши читатели преди дни.

Тогава ПловдивУтре разбра, че наетите реставратори са се отказали от начинанието след намесата на Пловдивския митрополит Николай. Оказа се, че укрепването на изображението на св. Богородица е възложено да се ръководи от проф. Григор Григоров, но той се оттегля, след като не успява да постигне консенсус с дядо Николай. Владиката отсякъл, че върху свещената икона може да се работи само в Бачковския манастир и никъде другаде.

Така седмица преди най-големия християнски празник хиляди миряни няма да могат да се помолят на прочутата икона. Разбрахме, че в комисията, която е обсъждала нужната реставрация, е имало и експерт от Министерство на културата. При това чудотворната Бачковска Богородица е и призната за културна ценност.

В този случай не можехме да минем без официалното становище на културното ни ведомство. Седмица след нашето запитване, получихме отговора от арх. Христо Ганчев -н-к отдел "Недвижимо културно наследство". Ганчев е и човекът, който е бил член на комисията, заета с въпроса за иконата. Хората в нея първоначално решили да се изготви "експертиза за състоянието на живописния слой, носещите основи и дървени елементи", пише в отговора си до нас Христо Ганчев.

„Към настоящия момент в културното министерство не е внесена за разглеждане подобна експертиза и няма информация дали такава е възложена“, уточни той. По информация на експерта от министреството разбираме, че съдбата на светинята е била в ръцете и волята на Сливенския митрополит - Йоаникий, Неврокопския – Натанаил и Николай Пловдивски, както и игуменът на Бачковската света обител епископ Борис.

След дългото ни проучване става ясно едно - до момента нищо не е свършено. Вековната традиция чудотворната светиня да бъде изнесена на втория ден на Великден от обителта до Клувията ще бъде нарушена за пръв път.

За човека от културното министерство обаче, това не кой знае какъв проблем. И типично по чиновнически ни пише: „Вярвам, че миряните ще проявят разбиране, ако се наложи, с оглед избягването на евентуални рискове и за да се гарантира дълговечното съхраняване на светинята, еднократно традицията да не бъде спазена“.

Освен скандалната апатия и липсата на светинята за Великден, остава тревожен и въпросът-кога Богородица ще бъде реставрирана и поставена отново за поклонение.

За край желаем на вярващите от Светия синод, Пловдивска митрополия и културното ни министерство спокоен Великден!