Бургаски затворник осъди България в Страсбург

Архив Бургас

04-04-2012, 16:53

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Димитър Димитров бил пребит от полицаи в затвора, България му дължи € 3000 обезщетение

България отново е осъдена от Европейския съд по правата на човека в Страсбург, за полицейско насилие.

Държавата трябва да плати 3000 евро обезщетение за неимуществени вреди и 1280 евро за разноски на затворник, който е бил бит и малтретиран от полицаи в Пловдив. Това съобщиха от Българския хелзинкски комитет (БХК).

Димитър Ганчев Димитров, роден през 1968 г. в Бургас, е прехвърлен в Пловдив на 1 юли 2002 г. по време на излежаване на присъдата си, за да може да присъства на дело пред Върховния касационен съд в София на следващия ден.

Димитров бил с белезници между други двама затворници и поискал от полицаите да освободят поне едната му ръка, за да може да си носи вещите. В този момент един полицай го ударил в лицето, изричайки обиди.

В знак на протест срещу поведението на униформения, Димитров седнал на пода. Тогава обаче още няколко полицаи се нахвърлили върху него, ритали го и го блъскали в корема, в долната част на гърба и в ребрата, докато изпаднал в безпомощно състояние и се наложило да го свестяват със студена вода.

Жалбата на Димитров в Страсбург е за нанесен му побой от полицаите и липсата на ефективно разследване на твърденията му от страна на българските власти.

"По делото Димитров срещу България Европейският съд по правата на човека в Страсбург намери нарушение в полза на жалбоподавателя заради нечовешкото и унизително отношение на полицията по време на задържането му през 2002 г.
С решение по делото Димитров срещу България Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург намери нарушение на член 3 от Европейската конвенция за правата на човека в заведено дело на лишен от свобода, който е бил третиран нечовешки и унизително в пловдивски арест.", се казва в решението на международния съд.