Големият адронен колайдер: Търсенето на Хигс продължава с по-голяма мощност

Новините

05-04-2012, 14:15

Снимка:

telegraph.co.uk

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Големият адронен колайдер отново започва работа, след почивка, по време на която беше увеличена мощността му. 

Рано тази сутрин отново започнаха сблъсъци на протони в Големия адронен колайдер,

след профилактиката на големия ускорител на частици през зимата. Общата енергия на новите сблъсъци беше осем трилиона електронволта – рекорд до момента. 

Учените смятат, че увеличаването на капацитета ще увеличи и шансовете за нови открития. Най-голямата надежда е сигурното потвърждаване или отхърляне на съществуването на Хигс бозона – частицата, която обяснява защо материята има маса.

„Опитът от работата в продължение на две години с лъчи с мощност 3,5 тераелектронволта ни дава увереносста да увеличим енергията без риск за машината“, обяснява Стив Майерс, директор за ускорителите и технологията към ЦЕРН.

Очаква се работата да продължи до ноември, след което колайдерът ще бъде спрян за обновяване за 20 месеца. То ще увеличи капацитета на лъчите на 14 трилиона електронволта. Очаква се това да стане през 2014-а и ловът на „нова физика“ да бъде подновен в началото на 2015-а.

През 2012 г. основен фокус ще бъде търсенето на Хигс. Миналата година екипи, работещи в ускорителя, обявиха, че са открили следи от частицата.

Наскоро учени от вече затворения „Теватрон“ в САЩ също обявиха, че са видели подсказки от бозона.

Физиците са убедени, че новата серия от тестове най-накрая ще разреши мистерията.