60 деца с увреждания настаняват в новите центрове от семеен тип

Архив Бургас

05-04-2012, 14:03

Снимка:

община Бургас

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Проектът се изпълнява с около 3 млн. лв. и ще разкрие общо 57 работни места. 

12 деца и младежи с увреждания ще бъдат настанени във всеки един от 5-те центъра от семеен тип, които общината започва да изгражда по европроект.  

Това означава, че общо 60 деца ще получат възможността да живеят в модерните и уредени за специалните им нужди сгради.

В извънредни случаи е предвидено да се ползва и опция за спешно настаняване на още две деца. 30% от местата ще бъдат за деца в инвалидни колички, а сградите и дворовете ще са адаптирани за нуждите им.

Строителството, в което ще бъдат вложени около 3 млн. лв., ще започне това лято. Заради нуждите на бъдещите обитатели е предвидено изграждането на специфично оборудване и обзавеждане за деца с тежки увреждания и хронични заболявания. Сградите ще имат и висока енергийна ефективност.

„Целта е да създадем възможно най-добри условия за отглеждане на бургаските деца с увреждания. Много от тях са безпомощни, някои са в инвалидни колички – всичките имат нужда от денонощна грижа. Силно се надявам, че няма да чуя гласове, които казват, че не искат тези деца в нашия град. Аз продължавам да вярвам в толерантността на бургазлии”, заяви кметът Димитър Николов. 

С новите центрове ще бъдат разкрити и 57 работни места. Предвижда се във всеки център да работят по 11 души. Общината вече е заделила парцелите, където ще бъдат домовете.

2 от центровете ще бъдат масивни двуетажни къщи в кв. Ветрен с двор, детска площадка и място за игри и отдих.

В "Лазур" сградата ще е едноетажна на обща площ над 300 кв. метра. Последните 2 центъра ще се намират в зона Г на к-с Меден рудник. В дворовете им ще бъдат обособени зеленчукова и цветна градинка, за които децата сами ще се грижат.