Невероятна иновация: очила с добавена реалност от Google

Архив Бургас

05-04-2012, 18:01

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Гугъл развихри фантазията ни с клип, в който представя революционен продукт, който ще е достъпен в доста близкото бъдеще

Google разкри подробности около новия си проект - очила, които смесват виртуалния и реалния свят.

Според публикуваната в Google+ информация, проектът официално се нарича Project Glass и вече е на този етап от развитието си, в който компанията има нужда от мнението на обществеността за бъдещето на джаджата, предаде pcworld.bg. Не се съобщава кога устройството може да започне да се продава или колко ще струва.

За съжаление, от Google и сега не дават конкретна информация за техническите характеристики на необичайните очила. Всъщност информацията се състои главно от няколко концептуални снимки и занимателен видеоклип, който показва какво ще представлява джаджата според самите разработчици. А ако се съди от въпросното клипче, което можете да видите по-долу, устройството по-скоро само напомня очила. В действителност то е някаква смес между портативен компютър, средство за връзка, информационен терминал с "добавена реалност"... с други думи, нещо като смартфон, оформен като чифт очила.

Главното предимство на джаджата изглежда е това, че се спестяват редица от обичйните за смартфон употребата действия. Вместо това е достатъчно да погледнеш към даден обект, за да получиш цялата налична информация за него – като се започне, да речем, от работното време и съдържанието на даден магазин, както и маршрута до него, и се стигне до директен поглед към това, което виждат в момента вашите познати (оборудвани с очилата на Google, разбира се).

На вградния в стъклата видео екран, се прожектира информация за температурата, бележки за предстоящите срещи на притежателя им или полезни съобщения за градските метростанции в ремонт, например. Данните излизат предимно от дясната страна на погледа на потребителя. Този, който ги носи може да сърфира в различни сайтове, да чете електронната си поща или да следва GPS маршрути.

Засега всичко това все още изглежда малко като фантастика, но все пак само допреди няколко години така изглеждаха и смартфоните. От друга страна, официалната фирмена информация за Project Glass все още оставя много открити въпроси, като например как ще се захранва устройството и колко ще издържа в автономен режим, как точно се осъществява взаимодействието със самата джаджа и т.н. Остава да се надяваме, че скоро тези въпроси ще получат отговори заедно със самия комерсиален продукт.

Досега се разпространяваха редица спекулации за проекта. Някои източници го наричаха „отворена тайна”. От „Ню Йорк Таймс” съобщиха, че очилата ще започнат да се продават до края на годината на цена между 250 и 600 долара. С това видео Google за първи път потвърждава плановете си за проекта с очилата, върху който работи. Кадрите следват тук.