Илко Николов показа майсторство на турнир по Петанк

Архив Пловдив

07-04-2012, 14:44

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Председателят на Общински съвет Пловдив арх. Илко Николов взе дейно участие по време на турнира по Петанк, провел се на Гребната база в града

Председателят на пловдивските старейшини показа завидни умения в мятане на метални топки,а отборът му „Архитектите”, демонстрирайки високата си класа, достигна напред в надпреварата. За участие в състезанието се бяха записали общо 16 отбора, като имаше участници от цялата страна, а два от отборите бяха от Унгария. Откриването на турнира започна точно в 10 часа, а на арх. Николов заедно с председателя на българската федерация по Петанк Калин Панайотов се падна честта да пререже лентата, давайки по този начин старт на състезанието. За мен е удоволствие да бъда тук сред вас. Надявам се все повече хора да открият тръпката и насладата от Петанк, заяви шефът на съветниците. Арх. Николов не пропусна да предупреди останалите участници, че отборът му е доста сериозен опонент и ще се бори за крайната победата в турнира

Още в 9 часа участници в първия турнир за годината започнаха да се събират около игрищата, очаквайки с нетърпение откриването на турнира. Облечен в спорен екип арх. Николов също отработваше ударите си, давайки заявка за крайната победата в турнира. Председателят на пловдивският клуб по Петанк и преподавател в пловдивския университет „Паисий Хилендарски” Емил Русев обясни, че състезанието ще се проведе по т.нар. швейцарска система. За първи кръг се тегли жребий. Всяка игра е с времеви лимит от 45 минути, освен ако преди да изтече времето някой от отборите не успее да спечели 13 точки и да спечели победата, обясни Русев. За следващият кръг се срещат победители с победители и загубили със загубили. Играят се 5 кръга, а ако не може да се определи най-добрия отбор, се играе допълнителен 6-ти кръг, допълни Русев. По думите му през тази година ще се проведат общо 16 кръга, а през септември отново в Пловдив ще се проведе републиканското първенство по Петанк.

Петанката - символът на средиземноморския регион

Петанката е популярна игра с метални топки, която е наложена по галските земи още от римляните. Колкото и невероятно да звучи, това е осмият по ред спорт във Франция по брой на официално практикуващите го. Играта на топки е стара колкото културата на забавленията, твърдят в средиземноморския регион, където това занимание е нещо като религия. Тя тръгва от древен Египет, минава през Гърция и Рим, за да намери топъл прием във Франция. Играта с топки започва да се нарича петанка през 1907 година, като пряк наследник на „провансалската игра на топки" - една от разновидностите, практикувани във Франция. Разпространени са още много версии - „овчарска", „дълга", „дървена", „лионска" и др.

Правила

Петанката се играе на правоъгълна площадка с размери 5 на 15 метра и твърда настилка от пясък или сгур. Топките тежат между 600 и 800 грама, а диаметърът им е около 70 мм. Може да се играе индивидуално, по двойки или тройки, като класическият вариант е по тройки, които може да бъдат мъжки, женски и смесени. Всеки състезател има по 2 топки. Отборът, който играе пръв, очертава малък кръг и хвърля специална малка топка (кошонет) на разстояние 6-10 м. Целта е големите метални топки да бъдат хвърлени възможно най-близо до кошонета. Разрешено е да се избутват както топките на съперника, така и самият кошонет. При едно хвърляне се присъждат максимум 6 точки, а играта продължава дотогава, докато единият тим събере 13 т.