Социалното министерство спира част от инвалидните пенсии

Архив Варна

09-04-2012, 07:36

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Социалният министър Тотю Младенов се опитва да ограничи разходите за инвалидни пенсии

Държавата няма да плаща пенсии на хората с увреждания, ако те могат въпреки проблема си да продължат да работят по професията си при същите или при облекчени условия и режим на труд, пише „Сега”.

Това е идеята, която поддържа социалният министър Тотю Младенов за ограничаване на разходите за инвалидни пенсии, става ясно от изготвената за целта стратегия след сондирането на мненията на различни институции и социалните партньори. В момента около 260 000 души получават инвалидна пенсия, а са в трудоспособна възраст. Всички, които вземат инвалидна пенсия за стаж и възраст, са 430 600.

Правото да решава кой да получи пенсия и каква - частична или цяла, се дава на НОИ. Оттам ще се произнасят на базата на ТЕЛК-овото решение, професионалната характеристика от работодателя и документите от службата по трудова медицина. Ако човекът може да запази позицията си, като се труди например на намален работен ден, ще получава частична пенсия, само за компенсиране на загубения доход. Аргументът е, че общественото осигуряване не бива да поема функциите на подпомагането, а да изплаща само суми, заместващи или допълващи загубения доход, каквато е функцията на пенсията.