С „кумичене” и лазаруване посрещнаха празниците в Несебър

Архив Бургас

09-04-2012, 12:59

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Според народното поверие стопаните дариха лазарките с плодове, яйца и дребни подаръци.

С традиционните ритуали „кумичене” и лазаруване посрещнаха първите великденски празници в Несебър.

Още в ранни зори в събота танцьори от 1-ви до 8-ми клас от общинската школа по изкуствата се пременениха в народни носии. Малките лазарки обиколиха улиците на Несебър с обредни песни и танци, с които благославяха за щастие и здраве.

Според народното поверие стопаните дариха лазарките с плодове, яйца и дребни подаръци. Празникът завърши на площада в морския град с танци и лазарски хора.

На Цветница децата участваха и в обичая „кумичене”. Той започна с песни в двора на църквата „Св. Успение Богородично“, а след това всеки малчуган взе от храма върбова клонка, както повелява традицията. Девойките сплетоха венци, които пуснаха по реката. Според традицията момичето, чийто върбов венец изпревари всички останали се избира за „кумица“ и  повежда моминското хоро.

В Обзор хлапетата от хор „Китчица” изпълниха ритуалите за плодородие, женитба и здраве. За благословията си те бяха наградени с лакомства и плодове. Яйцата пък, които получиха лазарките, ще бъдат боядисани на Велики четвтртък.

Тематична изложба на  ученичката Любомира Пецанова, организирана съвместно със Съюза на Несебърските художници отбеляза празниците в Свети Влас.