Избрани Новини
70 лева вадят пловдивчани за Великденската си трапеза
ПловдивУтре провери кое, къде, колко
Страстната седмица постави началото на голямото Великденско пазаруване. В Пловдив по големите магазини и тържища се забелязва оживление. Най-търсени продукти са традиционното за празника агнешко месо, яйцата, козунаците и зеленчуците.
Цената на агнешкото месо през последните седмици е сравнително стабилна. Най-често се продава за 12-13 лева на килограм. Има, разбира се, и супермаркети, които продават агнешкото за под 10 лева, но не е ясно колко качествено е то и от колко години отлежава замразено във фризерите. Затова експерти съветват да се обърне внимание на произхода на месото и да се гледа внимателно печата и партидата на стоката. Според мнозина, най-добрият вариант е да се закупи цяло агне, като цената е около 6,50 лева за килограм живо тегло. Проблемът обаче е, че малко хора могат да си го позволят. Мнозина пловдивчани разказаха, че ще се задоволят само с плешка или бут. Не се очакват резки промени в цената на агнешкото и след Възкресение Христово, тъй като само двадесетина дена след това е друг голям празник – Гергьовден.
Цената на яйцата стана обект на разгорещени спорове през последния месец. След като стигна рекордни нива от около 45-50 стотинки в началото на март, сега, броени дни преди Великден, цените се смъкнаха до нива от около 28-30 стотинки на бройка. В Пловдив дори има места, където се намират и по-евтино. Така елементарната сметка показва, че за една стандартна кора яйца всяка домакиня ще трябва да отдели между 7 и 9 лева. Като се има предвид, че част от тях се пукат при варене, много домакинства предпочитат да се подсигурят с две кори. Колкото до боите за яйца, там цените са по-достъпни. При един от най-евтините варианти 6 капсули с различни цветове могат да се закупят за около 35 стотинки. Според информацията на опаковката, с една капсула може да се боядисат десетина яйца. И при украсите има значително по-скъпи варианти за по-заможната част от населението. Така например се срещат и опаковки с бои от по 3 лева, като освен това се продават и кошнички с изкуствена трева, дървени яйца и декоративни кокошки и пиленца, които да направят трапезата истински празнична.
Друг традиционен продукт на Великденската трапеза – козунаците, се търгуват на цена от около 2-2,50 лева за половин килограм. Има, разбира се, и луксозни козунаци, съдържащи шоколад, стафиди и плодове, опаковани в луксозни кутии, които достигат 8-10 лева за бройка. Основен критерий при цената на обредния сладкиш е съдържанието му. Тези с натурални продукти са доста по-скъпи.
Когато се говори за Великденската трапеза, не можем да подминем и салатата. Броени дни преди Възкресение Христово марулите се търгуват на цени от около 50-80 стотинки. Като прибавим и репички, зелен лук и краставици, сметката показва, че една хубава Великденска салата излиза на цена от около 6-7 лева.
Така, ако се направи груба сметка, става ясно, че за една нормална Великденска трапеза, включваща най-необходимото за 4 човека, едно домакинство ще трябва да се бръкне с най-малко 60-70 лева. Тази сума, разбира се, варира според личните възможности и предпочитания на всеки. Независимо от сумата обаче, празникът е прекрасен повод за всички православни семейства да се съберат край трапезата и да се поздравят с „Христос Воскресе!”
Топ Новини