Международната космическа станция става кораб през 2020-а

Архив Бургас

10-04-2012, 10:57

Снимка:

БНТ

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Идеята на НАСА е да използва един от модулите й като кораб, който да бъде изпратен на астероид.

НАСА обмисля идеята да използва някой от модулите на международната космическа станция за кораб, който да бъде изпратен на астероид.

Това може да стане след бракуването на станцията през 2020-а. Освен това модулът ще бъде използван за тестване на системи за изкуствена гравитация, подобни на тези в „Една одисея в космоса“ на Артър Кларк.

В момента се изчистват детайлите по провеждането на мисията. Една от идеите е международната космическа станция да бъде разглобена и някой от модулите й да бъде преобразуван, вместо да се изстрелва нова капсула от Земята.

Кандидат за позицията е модула Tranquility, защото има портове за скачване, които могат да се използват за прикачването на по-малки космически апарати. Те ще могат да бъдат използвани от астронавтите за да кацнат на самия астероид.

Втората идея, е за тестване на технология за изкуствена гравитация подобна на тази, показана в известният филм „2001:Една одисея в космоса“.

Два модула ще бъдат закачени на двата края на дълъг няколкостотин метра кабел и завъртени със скорост от няколко десетки метра в секунда.  Въртенето ще постави астронавтите под непрестанно ускорение, подобно на земната гравитация.

Това ще бъде особено полезно за дългосрочни мисии, обясняват учените.