Маги Халваджиян: Тръгваме си от bTV заради цензура

Архив Пловдив

11-04-2012, 17:01

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

bTV: Дадохме много пари на “Господари на ефира”, резултатите са слаби

В последните 6-7 месеца bTV е налагала цензура върху предаването “Господари на ефира”. Имало е натиск един или друг репортаж да не бъде излъчван. Това обяви на  пресконференция днес съсобственикът на “Глобал филмс” ООД Маги Халваджиян.

Фирмата е продуцент на предаванията “Господари на ефира” и “Пълна лудница”, които миналата седмица паднаха от програмната схема на bTV. На срещата с медиите присъстваха и водещите на “Господари на ефира” и актьорите от “Пълна лудница”.  Към тях се присъединиха и продуцентите Евтим Милошев и Димитър Митовски от сдружението на продуцентите.

Маги Халваджиян заяви, че никога не е допускал и няма да допусне някой да му казва какво може и какво не може да излъчва или разследва. След това обясни, че до момента не е позволявал да бъде притискан или пък да бъде използван за маша на нечии политически и икономически интереси.

“Хората искат да имат договор с bTV, а ние си го скъсахме. Има едно нещо, което ни е водило винаги напред и да се чувстваме свободни хора. Ние не сме от хората, които мълчат”, каза още Маги Халваджиян.

По-рано медиите разпространиха информация, че рекламният бос и мажоритарен собственик на телевизията Красимир Гергов еднолично наредил да се спрат приходите от реклама за шоуто, въпреки че те са включени в договора им. Това преляло чашата на братя Халваджиян и “Глобал вижън” обявиха, че изтегляг предаванията си от bTV.

Спирането на рекламата била заради бившия президент Георги Първанов, който през последните месеци станал особено чувствителен към всякакви шеги и закачки по негов адрес. Особено показателно за отношението на Първанов към решението на “Господарите” да напуснат медията е странното злобеене на рупора му Слави Трифонов.

“Уважаеми зрители, останете с програмата на bTV и сериала “Двама мъже и половина”, с доволна усмивка отбеляза Дългия в края на шоуто си в деня, в който стана ясно, че “Господари на ефира” пада от програмната схема на частната медия. През последните 3 години Слави нито веднъж не си позволи да рекламира предаването за гафове, което вървеше непосредствено след неговото токшоу.

Камъчето в обувката на Първанов всъщност е разкритието на “Господарите” за новогодишните речи на експрезидента. Те доказаха, че Първанов е изричал едни и същи думи в петте минути преди 12 часа през десетте години като президент. Доволно често от комедийното шоу осмиват и битката му със Сергей Станишев.

bTV намекнали на братя Халваджиян, че е по-добре да приемат условията и да не се закачат с “големите” още като спряха “Море от любов”. Предаването девет години беше в ефир и поддържаше стабилен рейтинг, но изненадващо “американската” медия отказа да преподпише договора за излъчването му. Последвали наказания и глоби за всяка секунда просрочие в ефир или за не докрай замазан фирмен знак. От “Глобал вижън” твърдят, че често началният им час закъснявал с 10-15 минути по вина на телевизията.

“Господари на ефира” стартира в ефира на bTV на 14 септември 2009 г. с договор за 3 години. Началният час на предаването 23.30 е трябвало да е само за няколко месеца, а от втория сезон да тръгнат в праймтайма, а записът на предаването да е два часа преди излъчване.  Това обаче останало само голо обещание от страна на bTV,  които си измили ръцете с повторенията от 18.30. “Така решиха, че правим идеален общ рейтинг и няма нужда да влизаме в праймтайма”, обясниха от екипа на шоуто. После започнало рязането на пари от бюджета, ефирно време и глоби. Така се стигна до финия икономически рекет с орязването на цяла клауза от договора за приходите от рекламни постъпления без логично обяснение.

Разпространената от продуцентска компания Global Vision на пресконференция информация, свързана с прекратяването на взаимоотношенията межуд bTV Media Group и Global Vision, е некоректна, подвеждаща и не отразява реалните събития и факти. Това заявиха в официално съобщение до медиите от bTV.

По повод на изявленията на Global Vision за “цензура” към съдържанието на “Господари на ефира”, заявяваме категорично, че bTV не само, че не е спирала от излъчване нито едно издание на “Господари на ефира“, но и активно е подавала сигнали към екипа му, за да подпомогне работата на колегите в посока на обективността в съдържанието.

Във всички цитирани на пресконференцията случаи телевизията не е упражнявала цензура, а е подавала сигнал към екипа, единствено по молба на съответната засегната страна да изрази и своята гледна точка. В голяма част от цитираните случаи засегната страна не е успяла да се свърже с продуцента.

bTV винаги е изисквала от всички предавания в ефира на телевизията да бъдат максимално обективни и балансирани, като се съобразяват с етичните журналистически норми. Смятаме, че подобни насоки не само не могат да се нарекат „цензура”, но и напротив, спомагат за обективността на предаването и са най-вече в интерес на зрителя. Подавали сме разнообразни сигнали към продуцентите и изборът за тяхното отразяване винаги е оставал у тях.

Зрителите на bTV станаха свидетели на множество случаи, в които продукции на bTV бяха силно критикувани, много лица на bTV получиха „Златен скункс”. Всички тези издания на „Господари на ефира” бяха излъчени в ефир, заедно с дължимата по договор промоция, въпреки че телевизията винаги се е запознавала предварително със съдържанието на епизодите и е имала юридическата възможност да свали всяко едно предаване от излъчване.

Единственото изискване на телевизията по отношение на връчването на „Златен скункс”, е да има равнопоставено третиране на всички случаи от телевизионния ефир и статуетката да бъде връчвана на всички, които я заслужават според критериите на предаването.

bTV прекрати договора с Global Vision, защото избра да не толерира повече договорни неизпълнения от страна на Global Vision, особено в контекста на спадащи резултати. Телевизията винаги е била стриктна във взаимоотношенията с всички свои продуценти и не толерира никакви опити за натиск и поставяне на ултиматуми, свързани с изпълнението на договорите с тях.

Именно затова bTV незабавно се съгласи с желанието на Global Vision за предсрочно прекратяване на договора, с което изключително много изненада не само продуцента, но за съжаление и неговия екип. Веднага след това последваха опити от страна на Global Vision за постигане на споразумение и възобновяване на договора, но bTV е категорична, че не може да продължи съвместна работа с продуцента при условията в настоящия договор.

Единствено търговската тайна не ни позволява да разгласим цената, която bTV плащаше на “Господари на ефира” и “Пълна лудница” в продължение на близо 3 години. При такова съотношение на цена, трайно намаляващ рейтингов резултат и нежелание за спазване на договора от страна на продуцента, сме категорични, че bTV даде достатъчно дълъг толеранс на продукциите на Global Vision. Вярваме също, че няма друга телевизия, която да инвестира толкова много в предаванията на Global Vision, както и че продуцентът не би могъл да договори равностойни условия с нито една медия, следователно и очакванията към тези предавания ще бъдат занижени в ефира на всяка друга телевизия, се казва в прессъобщението. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен