Виктория Радева стана шампионка по шахмат

Архив Пловдив

11-04-2012, 21:26

Снимка:

ПловдивУтре

Автор:

Петър Боев

Всичко от Автора

Пловдивският талант си осигури титлата един кръг преди края с поредния си бърз мат, този път на 20-ия ход

Виктория Радева спечели трета поредна шампионска титла на България по класически шахмат. След двата си златни медала при 10-годишните, възпитаничката на шах-клуб Пловдив прибави злато и в по-горната възрастова група до 12 години. Това стана един кръг преди края на държавното първенство, което се провежда в новотел Пловдив.

В партия от шестия кръг Вики матира с белите фигури Радилена Бурева от софийския клуб Шах-21. На 15-ия ход нашето момиче превзе фигура на съперничката си и след още 5 хода я матира. Така Радева има 6 точки от 6 възможни. Следващата шахматистка в класирането – Ана Вълева от Бургас, е едва с 4,5 точки, което прави пловдивчанката недостижима на върха.

Утре сутринта са партиите от последния седми кръг, в който Вики ще играе срещу Магдалена Тодорова от Бургас и ще гони 100-процентов актив от 7 победи в 7 двубоя. Официалното награждаване на турнира е насрочено за 13,30 часа в новотела.

Титлата в Пловдив гарантира на Радева участие на Европейското първенство в Прага (Чехия) през август. Три месеца по-късно, през ноември, пловдивският талант ще се пусне и на Световния шампионат в Марибор (Словения), тъй като вече има спечелена квота заради вицешампионската си титла от предишната надпревара на планетата.