Хотелиерите искат по-нисък данък сгради и такса смет

Архив Бургас

11-04-2012, 11:38

Снимка:

interesen.pogled.info

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Заради кризата пазарната оценка на хотелите спадна рязко, но същевременно данъчната се увеличава

Хотелиерите ще поискат намаление на данък сгради и такса смет от следващата година, съобщиха от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, цитирани от "Капитал Daily".

Вече се водели разговори с представители на общинските съвети. 

"През последните няколко години заради кризата пазарната оценка на хотелите спадна рязко, но същевременно данъчната се увеличава", коментира председателят на сдружението Благой Рагин. Това според него ще затрудни много туристическия бизнес, който също се бори със спада. "Сега един хотел в София с 60 стаи плаща 40 хил. лв. данък сгради и такса смет. Има стари соцхотели, които са с по 300 - 400 стаи, но нямат толкова клиенти", обясни Рагин.

От асоциацията предлагат такса смет да се плаща за реално извозени отпадъци, а не на промили, а данъчните оценки на имотите да бъдат преразгледани.

В понеделник стана известно, че Конституционният съд е отменил туристическия данък, защото противоречи на основния закон. Това стана, след като беше сезиран от депутати от БСП и ДПС. В техния сигнал се атакуваха и методите за изчисляване на данъчните оценки, от които зависят имотните данъци. Съдът обаче не е взел предвид тази част от иска. 

С решението си съдът посочи, че противоречи на конституцията смесването на подоходни и имуществени данъци.

В момента в Министерството на икономиката се тълкува съдебното решение, за да се прецени дали има нужда да се променя Законът за туризма.