Избрани Новини
Кампания за вредите от солта тръгва в Айтос и Средец
Срещата на специалистите в Айтос е днес от 16 часа на площада в центъра на града.
Информационни срещи, които целят да се понижи приемът на готварска сол до здравословните норми ще се проведат в Айтос и Средец.
Мероприятието под мотото „Не сипвай сол в здравето си” е част от кампанията на Министерство на здравеопазването, РЗИ-Бургас, Медия Експерт Груп 2011 и местните администрации.
Срещата на специалистите в Айтос е днес от 16 часа на площада в центъра на града.
В рамките на два часа от 16 до 18 часа пък утре на площад „Г. Димитров“ пред общината в Средец ще бъдат излъчени филми за ограничаване на консумацията на готварска сол у дома и в заведенията за хранене.
Кампанията цели и да повиши културата за храните, които се купуват от магазините. С листовки ще се информират жителите относно рисковете и последствията от прекомерната употребата на готварска сол.
Проучванията показват, че българите са на второ място по консумация в света на сол, като надвишава двойно допустимия безопасен прием на 5 грама дневно. Тя достига средно до 10-14 грама на ден, а в някои региони дори 18-20 грама.
Според специалистите 62% от мозъчните инсулти и 49% от исхемичната болест на сърцето се дължат на високо кръвно налягане, а в страната 2 500 000 българи над 25-годишна възраст имат повишени стойности.
Последните проучвания сочат, че при намаляване приема на сол до 5–6 грама дневно, рискът от високо кръвно налягане спада средно с 20%, броят на мозъчните инсулти намалява с около 24%, а исхемичната болест на сърцето – с 18%.
Една чаена лъжичка е максимума на безопаснен прием на сол дневно. Това се равнява на 2 гр. натрий или 5 гр. сол. При малките деца и възрастните обаче приемът трябва да се понижи още.
В рамките на проекта са организирани срещи в 19 града в цялата страна.
Топ Новини