2 народа и четири каба гайди на Великден в Хухла

Архив Пловдив

12-04-2012, 10:57

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Ще има много и български, и гръцки хора и песни - до безкрай. Елате и се хванете на хорото. В Хухла, на мегдана. Там, отдето започва България!

 

На връх Великден, на Света Неделя, в малкото погранично село Хухла, Ивайловградско, в което са останали само шепа старци, ще гръмнат четири каба гайди. Ще пеят певици от Руфинкината планина. Отново, както на Трифон Зарезан, в най-големите студове стана, ще се стекат хора от България и Гърция, от близо и далеч, за да празнуват най-светлия християнски празник Възкресение Христово.

 Няма да описваме предварително какво ще се случи на площада или  вечерта в селския хоремаг „Център на света”, защото по-добре е всеки мераклия да отиде и сам да види. Ще бъде посрещнат подобаващо от организаторите и дарителите, които не искат да бъдат назовавани.

За да мине всичко на ниво като на истински хухленски празник, те са подготвили не само музиката, а и два курбана за църквата. На два шиша ще се въртят едно теле и едно агне – та кой каквото предпочита. За чукането с червени яйца от най-щастливите кокошки и за надяждането с истински селски курабии и козунаци няма да говорим. Нито за вината и ракиите ще споменаваме – тук те се леят като река Арда.

Ще има много и български, и гръцки хора и песни - до безкрай. Елате и се хванете на хорото. В Хухла, на мегдана. Там, отдето започва България!