300 души без заплати от януари, блокираха завод

Архив Пловдив

12-04-2012, 13:14

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Някои недоволни вече напуснаха. Не са съгласни да работят за 150 лева

Недоволни работници излязоха на протест, след като ръководството на италианската фирма за електроника „Асел“ ООД не изпълни предварителната уговорка 60 % процента от забавените заплати да бъдат изплатени в сряда.

Дружеството не е плащало възнаграждения от януари насам, а работниците бяха застрашени да посрещнат Великден с празни джобове. „В присъствието на синдикати от КТ „Подкрепа“ работниците излязоха на ефективна стачка. Като разбрахме за протеста веднага реагирахме и 7-8 човека от нас отидоха на място. Те са получили уверение от управителя на фирмата Елена Тютюнджиева, че следобед ще получат 150 лева като част от януарската заплата“, коментира за ПловдивУтре председателят на синдиката  Атанас Кръстев.

„От фирмата закъсняха с ден, не спазиха нашата уговорка и хората с право се притесниха, че за празника няма да имат нито лев“, каза още лидерът на „Подкрепа“. В момента от синдиката извършват процедура за подписване на колективен договор с фирмата.

„Започнахме вече да изплащаме 50 % от януарските заплати на работниците от първа смяна, а втора ще ги получат в 17 часа. Забавихме се, защото получихме плащане от наши клиенти късно“, оправдаха се пред ПловдивУтре от „Асел“ ООД. При първото ни позвъняване изпълнителният директор Тютюнджиева не прие разговора. При второто - позицията на дружеството беше изразена от...секретарката.

„В момента всички служители са на работните си места. Не е вярно, че сме ги заплашвали с уволнение за това, че протестират. Трима наши работници напуснаха днес. Молбите им бяха удовлетворени, както и искането за компенсации за неизплатени заплати“, допълниха от фирмата с италиански собственик, която изнася продукцията си в чужбина.

В сайта на италианската „Асел“ ООД е написано, че е "партниращ производител, който предлага работна ръка на ниски цени и гарантира добро качество на продуктите".

Замалко евтината българска работна ръка, наета от чуждата фирма, да остане празна точно за Великден.