Компютърни спецове търсят крадците на мощите

Архив Бургас

12-04-2012, 10:37

Снимка:

СтандартНюз

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Специалистите  ще направят прецизна снимка на мощите, докато са били в черквата "Св. Димитър". Така с точност ще се установи коя точно частица е открадната. 

Компютърни специалисти, които да направят прецизна снимка на мощите на Йоан Кръстител, са извикани от Сливенската митрополия.

Фотографията на ковчежето със светите останки, докато са били в черквата "Св. Димитър", с точност ще установи коя е липсващата костица, съобщава СтандартНюз.

Снимките са пратени на проф. Казимир Попконстантинов по негово настояване, съобщи секртарят на сливенската митрополия Вълкан Янев. 

Както БургасУтре вече писа според запознати най-вероятно откраднатата частица е от петата на светеца.

Наглата кражба на частица от мощите на Йоан Предтеча бе оповестена вчера от сливенския митрополит Йоаникий. Светинята е била осквернена по време на гостуването си в Сливен в края на март. 

Вчера за случая бе сигнализирана и полицията. Криминалистите установили, че крадецът нанесъл удара си на 3 април около 16 ч. по време на църковна служба в храм "Свети Димитър". Той повредил восъчния печат на мощехранителницата  и отмъкнал една от костиците.