Убийците от Правище остават в ареста още 72 часа

Архив Пловдив

15-04-2012, 23:15

Снимка:

inews.bg

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Все още не е ясно кой е нанесъл фаталния удар с брадва и прободните рани върху 45-годишния Илия

Прокурорска мярка “задържане под стража” за срок от 72 часа е наложена на всички 12 роми, които са участвали в масовото меле в село Правище, при което беше убит 45-годишният Илия.

Илия и тежко раненият му брат Тодор са искали да потушат напрежението между младежите от селото и ромите, наети като сезонни селскостопански работници. Жителите на Правище твърдят, че работниците се закачали с девойките от селото и ги обиждали.

Трагедията в Правище се разигра на Разпети петък. Причина за убийството е тлеещата етническа омраза между българи и роми, подобна на тази в Катуница.

От полицията все още изясняват кой е нанесъл фаталния удар с брадва и прободните рани върху 45-годишния мъж, съобщи Dnes.bg. Изяснява се и кой е нападнал по-големия брат Тодор, който е искал да потуши скандала. Раненият е настанен в Университетската болница “Св. Георги” в Пловдив.

Ромите обработвали ниви с малини, собственост на местен фермер. Те живеели в бившето училище, превърнато в общежитие. 8 от тях вече са напуснали  селото, а другите 12, които са взели участие в боя, остават в ареста. Във вторник прокуратурата ще реши срещу кои от задържаните да бъдат повдигнати обвинения на база събраните доказателства.

Директорът на ОДП-Пловдив старши комисар Тодор Чонов е разпоредил на  полицейските инспектори, кметовете по места и фермерите да изготвят списъци с имената на всички роми, които са наети като сезонни работници. Лицата ще бъдат проверени за криминални прояви в миналото, а в селата ще се осигурят допълнителни полицейски патрули.