Исландските вулкани може да захранват Острова с ток

Архив Бургас

15-04-2012, 12:34

Снимка:

Reuters

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

За целта между Исландия и Великобритания ще бъде прокаран най-дългия в света високоволтов кабел, който ще бъде разположен по океанското дъно в продължение на стотици километри. 

Исландските вулкани да захранват Великобритания с електричество е един от вариантите, който обмисля правителството на Острова за използване на все повече възобновяеми източници на енергия,

съобщава в. "Дейли телеграф", цитирани от днес.бг. Следващият месец британският министър на енергетиката Чарлз Хендри ще посети Исландия във връзка с проекта за използване на геотермалната енергия на исландските вулкани за захранване с електричество на Великобритания.

За целта на проекта между Исландия и Великобритания ще бъде прокаран най-дългия в света високоволтов кабел, който ще бъде разположен по океанското дъно в продължение на стотици километри. 

Проектът ще бъде част от по-широката европейска суперенергийна мрежа, използваща възобновяеми енергийни източници, комбиниращи енергиите на вятъра и на морските вълни в северните части на Европа със слънчевата енергия в южните части на Европа и Северна Африка. 

В мрежата вече са свързани Франция и Холандия. Тази есен ще се осъществят връзки между Ирландия и Уелс, които ще позволят на произвежданата на атлантическото крайбрежие на Ирландия енергия във вятърните паркове да бъде доставяна до Великобритания. Изграждат се и връзки между Норвегия, Белгия и Франция. 

Ако проектът за превръщането на исландските вулкани в източник на енергия за Великобритания се осъществи, то той ще удовлетворява една трета от британските енергийни потребности.