Родни войници застреляха нападател в базата в Кандахар

Архив Пловдив

16-04-2012, 14:38

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Войникът започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили

Афганистански войник е застрелян от български войници в базата в Кандахар, след като откри огън по тях, съобщи афганистански военен говорител.

Войникът започнал да стреля по войниците в базата на натовските сили от охранителната вишка, след което българските войници отвърнали на огъня и го убили, заяви полк. Мохамад Мохсин, говорител на афганистанската армия в Кандахар.

Нападателят бил от северната провинция Тахер.

Говорител на коалиционните сили, американският майор Джейсън Уагонър, потвърди пред АП, че имало инцидент в Кандахар, като подчерта, че няма убити войници от НАТО, но не даде повече подробности.

В момента в Афганистан служат около 620 български военни, които най-вече изпълняват задачи по охраната на летищата в Кабул и Кандахар. България обяви, че ще изтегли поетапно военния си контингент от Афганистан, като се очаква до края на 2014 година там да останат около 150 души.

През 2012 година ще бъде изтеглен само българският медицински екип в Херат, в началото на 2013 ще бъде бъде върната охранителната рота в Кабул, а най-опасното българско участие – охраната на летището в Кандахар - ще бъде прекратено до края на 2014 г.

 

След 2014 г. се предвижда само участие в процеса на обучение и подготовка на афганистанските национални сили за сигурност чрез екипите за връзка и обучение.