Добро утро във вторник!

Архив Пловдив

17-04-2012, 07:19

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Празниците минаха, ваканцията свърши, чака ни работа

Добро утро, Пловдив.

Мина светлият празник и дългата почивка. Вторник е - първият работен ден на седмицата.

Една предимно дъждовна седмица.

Днес започналото от запад увеличение на облачността ще обхване почти цялата страна. На много места, главно в Западна България и Дунавската равнина, ще има валежи от дъжд, на места придружени от гръмотевици. В Източна България и Тракия през по-голямата част от деня ще духа умерен, временно силен южен вятър. Там ще има повече слънчеви часове и температурите ще са малко по-високи - до около 20-22°. В останалата част от страната максималните температури ще са между 15° и 20°.

Днес е първият учебен ден след Великденската ваканция на учениците.

Със заповед на министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов от днес се забранява любителския риболов за 46 дневен период. Рибарите няма да могат да упражняват любимото си занимание до 1 юни 2012 г., забраната важи за всички пролетно-лятно размножаващи се видове.

Тече Световната седмица за борба с алергиите. Тя се отбелязва от 2011 г. по инициатива на Световната организация за борба с алергиите, за да се популяризира информацията за алергичните заболявания и превенцията им.

На 17 април е и Световният ден за борба с хемофилията - наследствено заболяване, което се предава от майка на син и се изразява в неспособността на кръвта да се съсирва. В света има между 200 000 и 300 000 мъже с хемофилия. Приблизително 1 мъж на всеки 5000 се ражда с него, сочи световната статистика.

***

И нещо по-ведро! Голямата сцена на пловдивската Драма днес предлага концерт на Балкански симфоничен оркестър към Тракийски университет – Едирне, Турция. Започва в 19 часа.

Отново в 19 часа, но в Камерна зала, театърът ще представи утвърдилата се вече „Истанбулска история“.