Убиецът от село Правище остава в ареста

Архив Пловдив

17-04-2012, 16:42

Снимка:

bulFoto

Автор:

Петър Петров

Всичко от Автора

Хората в Христо Даново живеят в страх да не се повторят размириците от Катуница. Според бащата на обвинения в убийство местните цигани се страхуват от отмъщение от страна на българите. В селото имало засилено полицейско присъствие.

Пловдивският окръжен съд взе мярка за неотклонение “задържане под стража“ по отношение на 31 - годишния Христо Ангелов. Той е обвинен в това, че на Разпети петък в село Правище умишлено е умъртвил 45-годишния Илия Попов. 

Съдът намери, че са налице всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най – тежката мярка за неотклонение. Ангелов е обвинен в тежко умишлено престъпление, за което се предвижда наказание от 10 до 20 години лишаване от свобода.

Доказателствата по делото показват, че той е нанесъл удара с нож довел до смъртта на жертвата.

Христо Ангелов има 4 предишни осъждания. 

Според служебния защитник на подсъдимия в случая става дума за самоотбрана. Мнението на съда е, че това ще се прецени в хода на предстоящото наказателно производство. 

Предстои обжалване пред Пловдивския апелативен съд.

45-годишният мъж беше убит при масов бой в пловдивското село Правище на 13 април.

Бил е ударен с брадва по главата, намушкан е много пъти, включително в гърдите, починал е на път за болницата. До фаталния инцидент се стигна, след като група младежи от селото започнали да хвърлят камъни по прозорците на сграда, в която били настанени временни работници роми от село Розино. Кавгата прераснала в сбиване. Жертвата и брат му чули разправията и се намесили, за да успокоят ситуацията. Тогава жертвата била ударена фатално. Братът Тодор (41 г.) е настанен в болница с травма в главата от удар с тръба. Няма опасност за живота му.

Няма напрежение в село Правище, съобщи старши комисар Тодор Чонов, директор на Областната дирекция на полицията в Пловдив.

Бащата на обвинения за убийството обаче твърди, че напрежение има в карловското село Христо Даново, откъдето е нападателят.

Хората в Христо Даново живеят в страх и се опасяват да не се повторят размириците в Катуница, каза пред журналисти Георги Христов, баща на обвинения за убийството. По думите му хората се страхували от отмъщение от страна на българите. В селото имало засилено полицейско присъствие.