Испанците пак в рецесия

Архив Бургас

17-04-2012, 18:43

Снимка:

money.bg

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Испания провежда икономически реформи и няма да има нужда от международен спасителен план, подобен на отпуснатия за Гърция, подчерта  днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле

Испания отново е изпаднала в рецесия след като едва преди 2 години излезе от нея. обяви днес управителят на централната банка Мигел Фернандес Ордониес.

Статистиката потвърди, че свиването на брутния вътрешен продукт на страната с 0,3 на сто през последното тримесечие на 2011 г. е продължило и през първите три месеца на 2012 г., съобщава БТА.

"Изострянето на дълговата криза от миналото лято спря крехкото възстановяване на испанската икономика, започнало година по-рано", подчерта Фернандес Ордониес.

Испания провежда икономически реформи и няма да има нужда от международен спасителен план, подобен на отпуснатия за Гърция, подчерта  днес германският министър на финансите Волфганг Шойбле, цитиран от Ройтерс.

Доверието на пазарите обаче не може да бъде възстановено за една нощ, допълни той.

Министърът посочи още, че очаква 20-те водещи икономики в света да се договорят във Вашингтон за увеличаване на ресурсите на Международния валутен фонд (МВФ) за борба с кризи с 400 млрд. долара.

След като увеличаването на цената на кредитирането за Мадрид и Рим възобнови опасенията около дълговата криза в еврозоната, европейските правителства се надяват, че допълнителните средства за МВФ ще помогнат за успокояване на пазарите.