Светът изправен пред нова криза...шоколадова

Архив Пловдив

18-04-2012, 16:12

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Светът е на ръба на шоколадова криза заради нестабилността на областите, в които се отглежда какао, и повишаващото се търсене в развиващите се страни

Светът е на ръба на шоколадова криза заради нестабилността на областите, в които се отглежда какао, и повишаващото се търсене в развиващите се страни.

Методите за отглеждане на какао, използвани от производителите, имат нужда от модернизиране, алармира проф. Дейвид Гест от факултета по земеделие и околна среда на университета в Сидни.

Световното производство на какао, суровина за шоколада, трябва да се увеличи с близо една четвърт до 2020 г., за да се отговори на търсенето от Китай и другите бурно развиващи се икономики.

Районите за отглеждане на какао се намират в едни от най-неразвитите и нестабилни части на света и земеделците трябва да отговорят на сериозни предизвикателства, за да увеличат производството си.

"Намираме се в положение, в което производителите на шоколад са притеснени от нарастващото търсене, тъй като е налице бързо увеличаване на консумацията на шоколад в развиващите се икономики, съчетано с нестабилност в районите за отглеждане на какао", отбелязва експертът.

Освен че е много вкусен, черният шоколад има благотворно въздействие върху здравето. Доказано е, че той понижава кръвното налягане и увеличава психологическото щастие. Основните райони, в които се произвежда какао, са Западна Африка, Южна Америка, Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион. Всички те са заплашени от климатични промени, политическа нестабилност, вредители и болести.