Забраняват на мандрите ментетата с палма

Архив Бургас

18-04-2012, 09:26

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

18 продукта може да се наричат млечни, имитациите на млечни храни отиват на отделни щандове

Истински млечни продукти и техните имитации с растителни добавки няма да може да се произвеждат в една и съща мандра, пише днес в. Монитор.

Това гласи проект на наредба за специфичните изисквания към млякото и млечните продукти, която беше публикувана вчера.

Забранено ще бъде също така производителите на мляко и млечни продукти да разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, ако работят и с оригинални суровини.

Досега нямаше ограничение в това отношение, а недобросъвестни производители успяваха да пробутват не само истинско сирене, но ментета с палмови продукти и други добавки. В проекта са определени критериите за качеството и състава на млечните продукти, наименованията, използвани за млечни продукти, и специфичните изисквания към етикетирането им. Само

18 продукта може да се наричат млечни, според новия регламент. Освен най-често използваните прясно и кисело мляко, сирене и кашкавал, от аграрното министерство са определили какво трябва да съдържат суроватката, сметаната, маслото, изварата, мътеницата и др. млечни продукти. Дадено е точно определение също така на кумиса, за чиято направа е нужно кобилешко мляко, както и на кефира, който се получава от краве мляко, преминало през алкохолна ферментация. В истинските продукти ще бъде абсолютно забранено да се добавят мазнини и протеини с немлечен произход, влагането на оцветители и овкусители, както и на желатин в прясното и кисело мляко, айряна и млякото за пиене.

В сиренето и другите млечни изделия може да има само мляко, вода, ензими, калциеви соли, млечна киселина, сол и билки.
Ако не е направено уточнение от какво животно е млякото, то винаги означава, че е краве. Продуктите, направени от сурово мляко, пък трябва да носят на етикета си маркировка във формата на щестоъгълник с уточняващ надпис.

Наредбата дава точна формулировка на понятието „имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”, освен това
определя как ще бъдат етикетирани

Дори при рекламата на тези храни е забранено да се прави връзка с това, че имат качества, подобни на млечните продукти.

При продажба имитациите ще бъдат поставяни на отделни щандове, където трябва да има надпис „Имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко”.

В действащото българско законодателство няма ясно разписани критерии, на които трябва да отговарят предлаганите на пазара млечни продукти, не са уточнени също така условията, при които даден продукт може да се нарече „млечен”, както и изискванията за етикетирането им. Очаква се също така с въвеждането на строгите изисквания към млечните продукти да се подобри ситуацията в страната със суровото мляко и млечните продукти.