Пролетната умора напада заради лошо хранене през зимата

Архив Бургас

18-04-2012, 11:01

Снимка:

receptibg.com

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Преминаването към режим с по-ниска калорийност и богато на плодове и зеленчуци меню трябва да става постепенно. От здравната инспекция препоръчват още 1-2 литра течности на ден и 30 минути ходене с умерено темпо като основа на здравословен режим в началото на пролетта.

Непълноценното хранене през зимата е най-често причината за пролетна умора.

В този сезон човек се чувства често отпаднал, без сили и настроение, със световъртеж и слабост в мускулите, намален апетит, нерядко смущения в съня, а хремата, кашлицата и хилядите настинки се появяват почти без причина, очертават най-честите симптоми специалистите от регионалната здравна инспекция.

Според тях слабото приемане на биологичноактивни съставки, витамини и минерали през зимата се отразява зле на организма и може да доведе до пролетна умора или срив на имунната система. За да ограничим неприятните последици, добре е да се храним с продукти богати на витамин С, бета-каротин и фолиева киселина.

Тези витамини могат нормално да се приемат и през зимния сезон, ако се консумира в достатъчно количество тиква, моркови, шипки /бета-каротин/, цитрусови плодове, киви, ябълки /витамин С/, както и спанак и листни зеленчуци /фолиева киселина/, които вече се намират през цялата година на пазара“, съветват от РЗИ.

Нетлъстите меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание също са подходящи за ежедневното меню. Рибата пък се препоръчва поне два пъти седмично.

Богати източници на витамини А, Д и Е са салатите от ряпа, моркови, зеле, полети със зехтин или слънчогледово олио.

Според здравните инспектори ранната пролет не е подходящ сезон за диети или активен спорт след цяла зима заседяване.

Преминаването към режим с по-ниска калорийност и богато на плодове и зеленчуци меню трябва да става постепенно. От здравната инспекция препоръчват още 1-2 литра течности на ден и 30 минути ходене с умерено темпо като основа на здравословен режим в началото на пролетта.