Избрани Новини
Пролетната умора напада заради лошо хранене през зимата
Преминаването към режим с по-ниска калорийност и богато на плодове и зеленчуци меню трябва да става постепенно. От здравната инспекция препоръчват още 1-2 литра течности на ден и 30 минути ходене с умерено темпо като основа на здравословен режим в началото на пролетта.
В този сезон човек се чувства често отпаднал, без сили и настроение, със световъртеж и слабост в мускулите, намален апетит, нерядко смущения в съня, а хремата, кашлицата и хилядите настинки се появяват почти без причина, очертават най-честите симптоми специалистите от регионалната здравна инспекция.
Според тях слабото приемане на биологичноактивни съставки, витамини и минерали през зимата се отразява зле на организма и може да доведе до пролетна умора или срив на имунната система. За да ограничим неприятните последици, добре е да се храним с продукти богати на витамин С, бета-каротин и фолиева киселина.
„Тези витамини могат нормално да се приемат и през зимния сезон, ако се консумира в достатъчно количество тиква, моркови, шипки /бета-каротин/, цитрусови плодове, киви, ябълки /витамин С/, както и спанак и листни зеленчуци /фолиева киселина/, които вече се намират през цялата година на пазара“, съветват от РЗИ.
Нетлъстите меса, яйца, млечни продукти с ниско мастно съдържание също са подходящи за ежедневното меню. Рибата пък се препоръчва поне два пъти седмично.
Богати източници на витамини А, Д и Е са салатите от ряпа, моркови, зеле, полети със зехтин или слънчогледово олио.
Според здравните инспектори ранната пролет не е подходящ сезон за диети или активен спорт след цяла зима заседяване.
Преминаването към режим с по-ниска калорийност и богато на плодове и зеленчуци меню трябва да става постепенно. От здравната инспекция препоръчват още 1-2 литра течности на ден и 30 минути ходене с умерено темпо като основа на здравословен режим в началото на пролетта.
Топ Новини