ЕС предаде личните данни на гражданите си на САЩ

Архив Бургас

19-04-2012, 19:03

Снимка:

chinadaily.com.cn

Автор:

БургасУтре

Всичко от Автора

Европарламентът одобри споразумението за личните данни на пътниците

Членовете на Европейския парламент одобриха днес споразумението, коeто ще даде право на Американския департамент за вътрешна сигурност (Department of Homeland Security)

да разполага с личните данни на всички пътници, пътуващи по Трансатлантическите аеролинии, предаде bTV.

Споразумението е било одобрено с 409 гласа „за” срещу 226 „против”.

Информацията, която ЕС се ангажира да предоставя на САЩ за своите граждани включва имената, адресите, номерата на кредитните карти и телефоните на пътниците.

Според противниците на споразумението информационната база данни, до която ще имат достъп САЩ, ще включва също така етнически произход, любими храни, здравословно състояние, политически възгледи и сексуална ориентация.

Американските власти твърдят, че ще създадат автоматизирана система, която да им позволи да филтрират чувствителната информация от базата данни, така че да си служат само с релевантнната информация, засягаща борбата с тероризма.

Съгласно споразумението със САЩ всеки гражданин на ЕС, който смята, че са нарушени правата му, ще има право да се подаде жалба пред американски съд.

Споразумението покрива не само европейските авиокомпании, но и всички авиопревозвачи, които осъществяват полети от ЕС към САЩ.

Поддръжниците на новото споразумение смятат, че то ще има решаващ ефект в борбата с международния тероризъм. Мнозинството европейски правозащитни организации осъдиха договора с довода, че той е дискриминативен и ограничаващ основните свободи на гражданите.