Приказна нощ в библиотеката

Мисия Варна

20-04-2012, 11:19

Снимка:

© ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Нощните приказки в регионалната библиотека "Пенчо Славейков" са част от маратона на четеното

Да четеш приказки през нощта и то в библиотеката - какво по-хубаво от това?

А ако четящите са и деца, става истински празник на книгата. Всичко това ще се случи в регионална библиотека "Пенчо Славейков" във Варна в нощта на 22 април. 25 деца от 5 и 6 клас от различни варненски школа влизат в библиотеката около 20 часа. След настаяването децата ще разказват за любимите си писатели и най-старите книги в семейните им библиотеки. Вечерта продължава с любимите стихотворения на малчуганите. По-късно децата ще влязат в ролята на редактори и коректори и ще посветят заниманието на Ангел Каралийчев.

Четеното и игрите обаче изморяват и затова малко преди поунощ, малчуганите ще си приготвят забавни сандвичи. След нощната закуска идва ред на уроци по реклама. Учениците ще се опитат да направят реклма на любимата си книга. Следва състезанието "Кръстословичари", в което ще се надпреварват да решават кръстоловици.

За среднощно раздвижване в библиотеката са подготвили и съствезание с книжни препятствия. В малките часове на ноща- около 2 часа започва маратон по четене.

Приказната нощ е част от тазгодишния маратон на четенето, който стана традиционен за варненската библиотека. В него на 23 април на повече от 40 места в града почитателите на книгите ще четат любими автори.

"По време на маратона каним всички варненци, ако имат няколко свободни минути да дойдат във фойето на библиотеката и за няколко минути да почетат страница от любим автор", каза шефката на библиотеката Емилия Милкова. Тя напомни и на разсеяните читатели, че от 17 април са стартирали дните без глоби, в които всеки забравил да върне наетите томове, сега може да го направи без да бъде санкционирани.

В регионалната библиотека от няколко дни е стартирала нова услуга. Читателите вече могат да правят електронна заявка, за книги и материали. Заявката се подава на интернет страницата на библиотеката. В тридневен срок се получава и отговор налични ли са четивата и начина, по който могат да се ползват.