Киров уволнен след доклад на НРС

Новините

20-04-2012, 13:45

Снимка:

capital.bg

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата", каза Бойко Борисов

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров е уволнен от Министерския съвет,

след като премиерът Борисов се е запознал с доклад на новото ръководство на Националната разузнавателна служба, съобщи Mediapool. "Лично му връчих заповедта за уволнение след като се запознах с доклад за нарушения в работата на НРС. Докладът за работата на ген. Киров съдържаше такива факти, че моят единствен ход бе да го адресирам веднага до прокуратурата", каза Бойко Борисов пред в. "Преса". 

Ставало въпрос "не само за безотчетни "агентурни" пари, но и за действия, уронващи престижа на страната и на нейни висши политически лица". Формалният повод за евентуална прокурорска проверка е злоупотребата с големи финансови средства, изписвани уж за вербуване на чужди граждани зад граница, пише електронното издание като се позовава на неофициални източници.
В деня, когато стана известно уволнението на Кирчо Киров, пръв говорител по темата стана лидерът на РЗС Яне Янев, който обясни, че докато е разследвал бившата президентска двойка Георги Първанов – Ангел Марин в качеството си на председател на временната парламентарна комисия, създадена за тази цел, се "натъкнал на нишка покрай даването на българско гражданство, която го отвела до разкрития за злоупотреби с огромни безотчетни суми пари".
Решението Киров да стане премиерски съветник бе обявено лично от Бойко Борисов преди два месеца. Мотивът бе, че "близо десет години той (Киров - бел. ред.) ръководи разузнаването и е правилно такива хора да бъдат поставяни известно време на държавна работа, за да могат през това време тайните, които знаят, простичко казано - да ги забравят".

Преди това премиерът обяви изпращането на Киров за посланик, но външният министър Николай Младенов и президентът Росен Плевнелиев отказаха да назначат хора, които са работили за бившата Държавна сигурност. Киров е кадрови офицер от ДС. Той бе назначен за директор на НРС от предишния президент Георги Първанов и остана непоклатим на поста и през двата мандата на Първанов.

Грама на бившия американски посланик Джон Байърли от януари 2007 г., която е посветена на българските тайни служби, дава смазваща оценка на ръководството на контролираната от президента разузнавателна служба и по-специално на директора й Кирчо Киров. В нея той е наречен "подлизурко". Посочва се, че бившият държавен глава държи Киров на поста заради контрола му върху досиетата на Държавна сигурност, чийто агент е бил Първанов.