Пътят Пловдив-Асеновград дълго ще чака ремонт

Архив Пловдив

21-04-2012, 12:07

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Натовареният участък не е рехабилитиран повече от 30 години. Чака се краят на отчуждителните процедури

Скоро пътуващите по пътя Пловдив-Асеновград няма да се радват на ремонтирана настилка. Източното платно на пътя засяга от 2 до 5 м. частни имоти, които още не са отчуждени. Иначе проектните амбиции са големи – предвиден е основен ремонт и строеж на 2 кръгови кръстовища.

До няколко месеца ще бъде изцяло готов пътен възел Скобелева майка в Пловдив. Там се довършват 300 метра от пътя.

Засега остава нерешен въпросът с участъка от Скобелева майка до югоизточния обходен път на Пловдив. За трасето има готов проект, но за едно платно, каза за ПловдивУтре инж. Валентина Бакърджиева от Областно пътно управление. Намеренията на общината са там да се построят две платна, за да се поеме натовареното движение. Хубаво, но тепърва ще трябва да се прави нов проект.

В областта започна рехабилитацията на третокласен път Цалапица-Съединение. Работи се и на пътя Асеновград до границата със Смолянска област.

Тази година се очаква ремонт на 22-километровия участък от Асеновград до Поповица.

Чисто ново съръжение трябва да замести опасния мост на р. Стряма. Строен през далечната 1928 г. той заплашва живота на стотици пътници всеки ден. При наводненията през 2005 г. един от стълбовете на моста на Стряма потъна с половин метър.

Готов е проектът за ремонт на съоръжението на р. Мечка. За моста там остава да се намери финансиране.

В програмата 2014-2020 г. е включена рехабилитация на пътя от Труд до табелата на Пловдив. Планира се трафикът да бъде поет от двулентово платно.