Зоополиция ще пази кучетата от хората

Животът

21-04-2012, 07:42

Снимка:

Sofia Photo Agency

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Това беше едно от исканията на около 100 защитници на животните, които вчера протестираха пред Министерския съвет и за пореден път искаха оставка на министъра.

Безсилието на управляващите да се справят с бездомните кучета в столицата роди нова странна идея, пише „Сега”.

Вчера земеделският министър Мирослав Найденов съобщи, че е предложил на премиера Бойко Борисов да се създаде зоополиция, а той отсякъл: "Действайте". Това беше едно от исканията на около 100 защитници на животните, които вчера протестираха пред Министерския съвет и за пореден път искаха оставка на министъра.

Модели за организацията на полицията ще се предлагат както от неправителствените организации, така и от министерството и от отговорните за бездомните животни институции. След като се избере как да изглежда зоополицията, тя ще се одобри от вътрешния министър Цветан Цветанов.В нейната компетенция ще е да установи, ако има упражнено насилие върху животно, контрабандна дейност с редки видове, както и да осъществява контрол по изоставянето на домашните животни.

"Зоополицията е орган, облечен в съответната юрисдикция - да могат да влизат в домовете, да проверяват наистина ли осиновеното куче е отишло там и да се гледа наистина ли е чипирано, платена ли му е таксата", обясни Мирослав Найденов пред БНР. Според министъра новото звено било нужно, тъй като отговорните институции нямали достатъчно правомощия, за да могат да следят за изоставянето на кучетата и липсата на регистрация. Докато развиваше екстравагантни идеи за справяне с кучетата, властта даде отсрочка на двата основни документа, с които трябва да се засили контролът върху проблема. Измененията в Закона за защита на животните и наредбата за приютите за кучетата ще се обсъждат допълнително с неправителствения сектор. Въпреки че Найденов бе категоричен, че няма да отстъпи пред натиска на защитниците за луксозни приюти, вчера все пак той се съгласи на преговори.