Коментар: Светлата седмица

Архив Пловдив

22-04-2012, 13:46

Автор:

Елин Андреев

Всичко от Автора

Светлата седмица бе помрачено от новината за смъртта на Наум Шопов

Изминалата седмица донесе тежка новина за културния живот в България. На 81-годишна възраст си отиде големият български актьор Наум Шопов. След като бе приет в Правителствена болница заради проблеми със сърцето, актьорът издъхна в сряда. Наум Шопов бе сред имената - легенди на българското кино и театър. Незабравими ще останат превъплъщенията му във филми като "Цар и Генерал" и "Крадецът на праскови", както и мощното му присъствие на сцените на Народния театър, "199" и Театър "Българска армия". Всички са единодушни, че артист от неговата величина е рядкост дори за световната сцена. Изключителен майстор на образи и характери, но и философ, мислещ и играещ човек, Наум Шопов бе една от емблемите на цяло едно отиващо си поколение таланти. И макар че бе на преклонна възраст, обществото ни сякаш остана шокирано от загубата му. Защото хора като него са на изчезване. Един по едни си отиват наистина велики творци, хора, каквито все по-рядко се срещат. И с кончината на всеки един от тях на обществото ни болезнено му се припомня една страшна истина – една цяла епоха си отива. Още по-трагични изглеждат нещата, когато се вгледаме в това, което ни предлага бъдещето. Наистина, в България излиза цяло едно поколение нови, истински талантливи актьори, но никой от тях не носи онзи дух и онова чисто излъчване, което притежаваха хора като Наум Шопов. Може би точно затова смъртта на големия актьор бе приета толкова горчиво от обществото.

Все пак Светлата седмица донесе и много надежда в сърцата на християните. Чудото на Възкресението за пореден път даде сила на хората да вярват, че доброто все пак съществува и е повече от лошото, че чудесата са около нас и всички ние можем да ги сътворим заедно. Че българският дух е жив, че обществото ни все още диша се видя отчетливо на 19-ти април в 19 часа и 19 минути, когато хиляди наши сънародници се обединиха в подкрепа на капитанът на националния ни отбор по футбол Стилян Петров. Наскоро на Стенли, както всички наричат футболиста, му бе поставена диагноза остра левкемия. Над 5 000 души се събраха, за да подкрепят Стилиян Петров на националния стадион „Васил Левски". Повечето носеха български знамена и фланелки с номер 19, с който играе Петров в английския клуб Астън Вила. Трогнат от масовата подкрепа от България, Стилиян Петров направи специално аудио обръщение.

„Добър вечер, България, добър вечер, приятели! Искам да благодаря с цялото си сърце за невероятната подкрепа, която оказвате в този труден за мен и моето семейство момент. Мисля, че имам достатъчно сили и вяра, за да се преборя, оценявам дълбоко този мил жест на подкрепа от целия български народ и вярвам -заедно ще спечелим този мач". Безпрецедентната подкрепа за Стилян Петров за пореден път показва, че изправени пред трудности българите могат да се обединяват около общи каузи и дори да са пример за останалия свят за съпричастност и състрадание.

Не липсваха и политически страсти през изминалата седмица. След като БСП и Атака внесоха вот на недоверие към правителството заради изтеглянето на България от проекта АЕЦ „Белене”, в края на седмицата лидерът на националистите Волен Сидеров обяви, че партията му оттегля подписите и няма да подкрепи вота. Социалистите съзряха в рязката смяна на позицията на Атака намеса на ГЕРБ, като според тях така Сидеров спасява групата си от разпад. Със или без вот обаче, на всички в България е пределно ясно, че едно такова гласуване е излишно и няма никакъв шанс да успее. Това впрочем признаха и от БСП.

Няколко изключитеилно интересни и дългоочаквани съдебни процеса тръгнаха през Светлата седмица. Безспорно най-интересно бе в съда в Осло, където започна делото срещу норвежкия терорист Андерш Брайвик. Цели пет дни той дава показания, като свидетелите на процеса бяха ужасени от хладнокръвието му и от признанията, че не съжалява за стореното и че би извършил нападенията отново. Обвиненият в убийството на 77 души обяви, че се възхищава на организации като Ал Кайда и че действията му са били изцяло в защита на Норвегия. Големият въпрос по това дело е бил ли е вменяем Брайвик по време на нападенията, за да бъде решено дали да отиде в затвора или в психиатрична клиника. Самият терорист обяви, че е осъзнавал действията си, като уточни, че предпочита смъртно наказание или оневиняване, но не и престой в клиника.

Друго едно дело отново разбуни духовете в Европа – това срещу бившия италиански премиер Силвио Берлускони. Той е обвинен в това, че е правил платен секс с непълнолетно мароканско момиче. В съдебната зала за пореден път се чуха шокиращи подробности за интересите на бившия италиански премиер. Младо момиче разказа как Берлускони е карал манекенки да обличат фанелка на неговия отбор Милан и маска на футболиста Роналдиньо, след което да правят стриптийз. Освен това Кавалерът, както често е наричан в родината си Берлускони, е обичал да гледа как момичета, преоблечени като монахини, се събличат.

У нас също не мина без важни новини от съда. Пловдивският окръжен съд остави в ареста 32-годишния Христо Ангелов, обвинен за убийството в Правище. Ангелов е обвинен в това, че навръх Велики петък в Правище умишлено е умъртвил 45-годишния Илия Петков. Според съда налице са всички предвидени в закона предпоставки, за да бъде взета най-тежката мярка за неотклонение. Закон предвижда за това престъпление лишаване от свобода от 10 до 20 години. Според съдията, доказателствата по делото, събрани до момента, показват, че именно той е извършил убийството. С оглед съдебното минало на Христо Ангелов съдът смята, че съществува реална опасност той да извърши друго престъпление. Мелето в Правище напомни за размириците в Катуница, когато след убийството на младо момче се стигна до ескалация на напрежението и истинско етническо противопоставяне между българи и роми. И като споменахме Катуница, тук също имаше развитие през Светлата седмица. Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата от три години и шест месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим на подсъдимия Кирил Рашков. Рашков беше признат за виновен от Асеновградския районен съд в това, че на 23.09.2011г. в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова и тази закана би могла да доведе до осъществяването й – престъпление по чл. 144 ал. 3 от НК. Решението на Пловдивския окръжен съд не подлежи на обжалване и протест.

Сериозен етнически конфликт се разрази и в Македония, където точно преди Великден край Скопия бяха открити труповете на петима младежи. Македонците реагираха бурно на разстрелите, като обвиниха за тях албанците в страната. Стигна се до масирани демонстрации, при които бяха задържани десетки души заради буйно поведение. И докато македонските политици се опитваха да успокоят сънародниците си, неизвестна досега албанска групировка постави ултиматум на Скопие до две седмици да се оттегли от окупираните албански земи. В противен случай албанците заплашиха с нападение македонските полицейски и военни структури.

Размирици през изминалата седмица имаше и в Сирия. Там въпреки сключеното на 10 април примирие, не спира офанцивата на проправителствените сили спрямо протестиращото население. Десетки души загинаха при нападения на силите на президента Башар Асад, като това накара международната общност да втвърди тона спрямо сирийския президент. В опит да укроти нарастващото насилие, ООН реши да изпрати 300 наблюдатели в страната.