Честит Ден на Земята

Животът

22-04-2012, 12:59

Снимка:

national geographic

Автор:

ВАСИЛ ВАСИЛЕВ

Всичко от Автора

Денят на Земята се празнува от 42 години насам в над 180 страни по света и има над 2 млрд. последователи

Днес отбелязваме 42-ия празник на планетата, традицията повелява да мислим еко.

Това е един от ония празници, които са прекалено глобални, за да ни сръчкат да направим каквото и да било. Чуваме за тях, замисляме се, после се разсейваме и продължаваме с ежедневието.

Днес е голям празник, макар думата празник да е малко неподходяща. Това е ден за размисли и действия за опазване на природата – нещо, което се спряга от десетилетия, но което винаги свършва по един и същ начин. А именно с извода, че хората като индивиди сме малки и приносът ни е незначителен в глобален мащаб, още повече, че това е само един ден, през останалите 364 замърсяваме все едно е състезание.

Влиянието на държавата, неправителствените организации и частния сектор по темата са много по-сериозни от тези на един-единствен човек, но въпреки това си заслужава да се отбележи днешния ден.

Той не е само за постигане на конкретни резултати тук и сега, а за размисъл и предаване на идеята за живеене екологично и природосъобразно.

От антропологична гледна точка днешният ден е символ на еволюцията. Той е предназначен за размисли над въпросите за развитието на човечеството като цивилизация и на планетата като цяло. Самата идея за природосъобразен свят, без замърсяване, екологичен, здравословен, където хората да живеят близо и в хармония с природата е абсолютната утопия. Това е „раят“ - една химера, която срещаме само във фантастични и религиозни книги.

И това не е случайно. Идеята за „прекрасния недостижим свят на хармония и щастие“ е еволюционно заложена в човешката психика. Има я във всяка една религия под една или друга форма. Това е движещата сила на всички велики географски открития, включително и космическите. Това е мотивът за медитиране и изпадане в транс на всички религиозни учители по света – търсенето на един по-добър свят или информация, как да направим нашия по-добър. Същото се отнася към прибягването към алкохол и наркотици.

Така че, независимо дали празнуваме днес или не, идеята за „Деня на Земята“ няма да умре, докато има хора по света. Това, което може да извлечем като поука или ценност от днешния празник, е: Да мислим позитивно и да не забравяме, че всички хора обичат придодата и не искат да я унищожават. Да учим децата си да пазят и да излизаме повече, защото само навън човек си спомня, какъв е смисълът от опазването.

Първият Ден на Земята се е провел на 22 април 1970 в Щатите, където 20 млн. американци са настояли за опазване на природата. Това е един от най-големите простести в страната при това не за заплати, смяна на правителства или права на малцинства, а за екология. Оттогава идеята се е разпространила до над 180 страни от целия свят и днес броят на хората, подкрепящи опазването на природата достига 2 милиарда. Така че имайте предвид, че природозащитниците сме много и навсякъде. Не е нужно да си регистриран, трябва само да ти пука.