Добро утро във вторник!

Архив Пловдив

24-04-2012, 07:26

Автор:

Мари Панчева

Всичко от Автора

Ден на траур е

Добро утро, Пловдив. Вторник е.

Ден на траур в Асеновград. Вчера в града се удавиха две приятелки-момичета на 9 и 13 години. Днес свеждаме глава в знак на мъка и съпричастност към всички семейства, загубили децата си в трагични инциденти.

В синхрон с настроението ще е и времето, което ще се мени през целия ден. Над страната ще има и слънце, и облаци. По-значителни ще са временните увеличения на облачността рано сутринта и след обяд. На отделни места, главно в планинските, а привечер и в североизточните райони, ще превали краткотрайно. Минималните температури ще са между 7 и 12°, максималните ще бъдат между 21 и 26°.

В Пловдив ще е нажежено и в съдебните зали. Днес се очаква мярката си за неотклонение „задържане под стража“ да обжалва Христо Ангелов, убиецът от Разпети петък в Правище. Той е основният задържан за смъртта на Илия Попов. 42-годишният мъж и брат му опитали да потушат скандал между група младежи от селото и 20-ина роми от Карловско, наети като сезонни работници. В същия ден присъдата си от 17 години затвор ще обжалва Симеон Йосифов, който прегази и уби Ангел от Катуница.

Завърналата се от визита в Бурса кметица на „Централен“ пък ще представи своята програма за управление на поверения й район. Отчетът на госпожа Райна Петрова ще е от 10.00 часа в зала „Съединение“ на Историческия музей.

За любителите на изкуството днес в Пловдив има богат избор.

О 19 часа в Концертна зала ще е постановката на комичната опера "Любовен еликсир" от Доницети. Спектакълът ще бъде със субтитри на български език.

Пловдивската Драма представя хитовата постановка BaiGanyo от Георги Данаилов, по мотиви на Алеко Константинов, с участието на Николай Урумов и още куп звезди.

*** ***

И още днес:

24 април е признат за Световен ден на животните, използвани при опити. Денят се отбелязва от хилядите противници на вивисекцията всяка година.

В страните от Западна Европа се организират тематични събития, целта е да се замислим за милионите животни в лабораториите и за възможността опитите с тях да бъдат заменени с нови методи за изследване.

По света се използват все повече животни за опити - броят им достига над 120 милиона годишно. Ежегодно в страните на ЕС се продават над 5 милиона козметични продукта - от гримове и дезодоранти до пасти за зъби и овлажнители. Всеки един от тези продукти е изпробван за евентуално вредно въздействие върху човека и околната среда. Макар да се увеличава броят на компаниите, които предпочитат нови и по-надеждни методи за изпробване на своите продукти, то голяма част от производителите разчитат на традиционните опити с мишки, плъхове, морски свинчета, зайци и дори кучета и прасета.

Днес е Международният ден в памет на жертвите на Арменския геноцид (1915-1923 г.). С решението на Световната федерация на демократичната младеж 24 април се отбелязва и като Световен ден на младежката солидарност.