Петя Дубарова грейва от първата пощенска марка с лика на бургаски творец

Архив Бургас

24-04-2012, 17:08

Автор:

Славея Стоянова

Всичко от Автора

Презентацията на уникалната марка ще направи шефката на пощите в Бургас Лиляна Драгоева.

Юбилейна пощенска марка, която за първи път ще носи лика на бургаски творец, ще бъде пусната по повод 50-годишнината от рождението на поетесата Петя Дубарова.

Презентацията на уникалната марка ще направи шефката на пощите в Бургас Лиляна Драгоева. Спектакълът “На слънцето искам да бъда сестра” пък ще покаже откъси от интервюта на проф. Георги Дюлгеров. Той е режисьор на филма “Трампа”, където талантливата бургаска поетеса участва с епизодична роля. Спектакълът ще се излъчи утре от 17 часа в Морското казино.

Своите спомени за Петя ще разкажат класният й ръководител от английската гимназия Мария Макрова и учителката й по литература Дора Лазарова. Съученичката й Красимира Тодорова също ще сподели за личното си познанството с поетесата.

Възпитаниците на “Гео Милев” ще представят фрагменти от дневника й и своите гледни точки за младостта и стиховете. Отбелязването на годишнината ще продължи и през идния месец с 28-мото издание на националния литературен конкурс “Петя Дубарова”. Докато се провежда форума Росица Иванова от Казанлък ще представи моноспектакъла “Двете царства”

На 1 юни пък ще се проведе международна юбилейна конференция на тема “Творчеството на Петя Дубарова в българския и европейски литературен контекст”. В нея ще вземат участие преподаватели от различни университети от страната.