Руската църква няма да иска да връщаме имоти

Архив Пловдив

25-04-2012, 09:31

Автор:

ПловдивУтре

Всичко от Автора

Руският патриарх Кирил идва в България. В събота е в Пловдив

Руската православна църква няма никакви намерения да поставя въпроса за връщане на подарените от нея имоти на Българската православна църква. Това заяви руският патриарх Кирил в навечерието на своето посещение в България, цитиран от кореспондент на БНР.

Запитан дали възнамерява да поиска възстановяване на собствеността на Руската православна църква върху дарените от нея имоти, патриарх Кирил изрази учудване, че подобна тема изобщо се дискутира у нас.

„През 1952 година Руската православна църква предаде няколко манастира и църкви на Българската православна църква. Това беше жест на добра воля, това беше дарение. Това не беше търговска сделка, която може да бъде преразгледана, а подарък. Нима подаръците се вземат обратно, особено от братя?", каза патриархът.

По думите му в Русия никой никога не е имал и няма подобни мисли. А относно историческото присъствие на руската православна църква в България, патриарх Кирил припомни, че тази роля изпълнява руското подворие на територията на храма "Св. Николай Чудотворец" в центъра на София.

Тридневното посещение на Негово светейшество в България започва в петък. В събота патриархът е на официална визита в Пловдив.