Добро утро на 26 април, четвъртък!

Архив Пловдив

26-04-2012, 06:08

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Къде, кога, какво в Пловдив

Сложете къс ръкав, вземете слънчеви очила и на работа. Синоптиците обещават прекрасно време. Повече като за лято, а не за пролет. Температурата в Пловдив ще скочи над 25 градуса.

Видя се, че и преминалата над града пясъчна буря не може да ни уплаши.

На 26 април 1986 г. избухва един от реакторите на атомната електроцентрала в Чернобил. Това е най-жестоката авария в историята на човечеството. Трагедията, оставила черни последствия, поставя много въпроси за сигурността на ядрената енергетика не само в тогавашен СССР.

Затова 26 април е признат за международен ден в памет на жертвите от аварии и катастрофи с повишена радиоактивност. Отбелязва се по инициатива на Генералната асамблея на ООН.

Днес е световен ден и на интелектуалната собственост. Тачи се от септември 2000 г.

Интелект ще трябва да демонстрира и кметът на Западен Десислава Желязкова. Дойде и нейният ред  да каже какво ще прави до края на мандата през 2015 – та година.

Съветниците в пловдивско са си харесали деня за заседания. Общински сесии ще има в Пловдив, Карлово, Кричим и Марица. Но последните са решили да бъдат уникални.

За първи път заседанието на Общински съвет „Марица” ще се проведе извън Пловдив. Явно съветниците са решили да бъдат по-близо до хората. Местните депутати този път се събират в Народно читалище „Изгрев” в с. Граф Игнатиево. Или казано така - започва серия от изнесени сесии по селата.

Асоциацията на частните превозвачи от областта се събира на работна среща. Ще се нищят въпросите за нерегламентираните превози в обществения транспорт и нелоялната конкуренция. Предварителните нагласи са да се говори и за ползването на на безакцизни горива. Ще научим и резултатите от последните проверки на ДАИ.

Данъчните всеки ден ни напомнят, че до 2 май трябва да декларираме доходите си от миналата година. Последното съобщение от НАП Пловдив беше за преброители, контрольори и резерви, участвали в преброяването на населението. Хонорарите за тази дейност се декларират като доход от извънтрудово правоотношение и върху тях се дължи данък.

Това важи и за наблюдателите и застъпниците на миналогодишните избори, които са получавали възнаграждение за труда си от партиите.  В същото време възнагражденията на членовете на районните, общинските и секционните избирателни комисии не се облагат с данъци.

Клиентите на НАП могат да получат информация на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор.

 В Пловдив гимназисти се учат на медиация и журналистика. Професионална гимназия по хранителни технологии и техника ще представи клубните си форми „Медиатор” и „Млад журналист”.

Театрите в града имат доста добри предложения.

В 19 ч в Драматичния ще играят “Коварство и любов”.

Кукленият театър ви кани на постановката “Пеещ светофар” – начало 9.30,  10.30 и 12.30 ч.

В Афиша на кината има две филмови премиери “Бойни кораби” и “Жената в черно”.