Невиждани мерки за сигурност заради визитата на Патриарх Кирил

Архив Пловдив

27-04-2012, 10:27

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Полиция и духовници на крак! Идват руският патриарх Кирил и главата на българската църква Максим

Вече са отцепени райони около църквата Света Марина.

Стотици полицаи са в готовност да пазят Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и българският патриарх Максим, които идват на официално посещение утре следобед в Пловдив. В момента се дават последните указания за специалната охрана на важните гости.

Пловдивската полиция има опит при посрещането на висши духовници. Преди десет години в града пристигна Папа Йоан Павел Втори. Тогава беше отслужена света литургия на пл. Централен, където се събраха стотици хиляди вярващи.

През 2010 –та  тук беше и Вселенският Патриарх Вартоломей. Той посети града за храмовия празник на митрополитския храм.

И при двете важни посещения нямаше инциденти. 

Сега мерките за сигурност и добрата организация включват затварянето на централни улици. От 20 часа днес до 20 часа утре ще бъде забранено паркирането на автомобили по ул.”Отец Паисий” в отсечката от ул.”Криволак” до ул.”Д-р Вълкович”. В събота от 17 часа до 20 часа ще бъде спряно движението на автомобили по ул.”Отец Паисий” заради предвиденото литийно шествие до входа на храма „Св. Марина”.

Московският и на цяла Русия патриарх Кирил ще пристигне в 17 ч. и ще остане няколко часа в града под тепетата. Той ще отслужи тържествен молебен в съслужение с Българския патриарх Максим в митрополитския храм „Света Марина”. Преди това Негово Светейшество ще отдаде почит на своите сънародници, паднали в битки по нашите земи. Първойерархът на Руската православна църква ще поднесе два венеца - пред паметника на Цар Освободител и пред паметника на  Альоша.

Домакин на гостите от Русия в Пловдив е Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай.

Дядо Николай ще посрещне госта на границата на Пловдивска епархия.

Народът ще посрещне Негово Светейшество патриарх Кирил в градинката на площад „Джумая” в 17.40 ч.

7 топовни салюта ще възвестят пристигането на Негово Светейшество в Пловдив и по този начин ще оповестим, че патриарх Кирил е вече в града ни, за да се помоли за нас – такава е историческата традиция при посрещане на високи гости.

Свещениците от Пловдивска епархия, облечени в богослужебни одежди, ще поведат лития – тържествено шествие, с което Пловдив ще изрази радостта си от визитата на патриарх Кирил. Иподякони от пловдивските храмове ще носят хоругви – църковни знамена с изписана икона и кръст, които напомнят победата на Господ Иисус Христос над ада, дявола и смъртта, и които подсилват вярата на хората, че под защитата на Бога за тях не е страшен никакъв враг.

Духов оркестър ще свири празнични маршове. Гвардейска рота ще придружава делегацията до храма „Света Марина”. Танцьори от ансамбъл „Тракия”, пременени в народни носии от всички етнографски области в Пловдивска епархия, ще хвърлят свежи цветя пред гостите. До тях ще вървят кметът Иван Тотев, областният управител Здравко Димитров, председателят на Общинския съвет Илко Николов и почетните консули в града.

Патриарх Максим ще посрещне Руския патриарх Кирил на солея пред иконостаса в храма „Света Марина”. Двамата ще заемат местата си на владишките тронове - мястото на архиерея  през време на богослуженията, където е изобразен Господ Иисус Христос.

Очакват се хиляди православни християни и граждани от цялата страна да се отзоват на поканата да участват молитвено в богослужението на Техни Светейшества.

Храмът ще бъде тесен, за да побере всички. Затова ще бъдат монтирани видеоекрани в двора на митрополитски комплекс „Света Марина”, на ул. „Д-р Вълкович” и на ул. „Отец Паисий”.

Патриарх Кирил няма да получи подаръци в Пловдив. По думите на митрополит Николай “двамата патриарси не идват, за да ядем и пием или да си разменяме подаръци, а за да ни позволят да изпитаме радостта от съвместното общение в Христа. Земните излишества смайват бедните духом. Заповядайте в събота, 28 април,  на църква и ще усетите кое е по-ценно", каза митрополит Николай. 

Вижте програмата на патриарсите.