Ще лекуват ранените пилоти във ВМА - София +

Архив Пловдив

27-04-2012, 10:55

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

Травмите на летците са по гръбначния стълб. Причината за авиокатастрофата - ясна до Гергьовден 

Летците, които вчера катапултираха от горящия МиГ-29 са на лечение във Военномедицинска академия - София, научи ПловдивУтре.

Преместването на пострадалите пилоти майор Илия Дойчинов и капитан Петър Методиев е по искане на началника на Клиниката по неврохирургия във ВМА - София доц. Тихомир Евтимов.

Транспортирането е извършено снощи в 21 часа, съобщи подп. д-р Ангел Пеев, началник на ВМА МБАЛ Пловдив. Летците са откарани до София с реанимобил, за да се следят жизнените им показатели. В модерната линейка е имало и видеовръзка със специалисти от ВМА-София, в случай че се наложи спешна консултация.

Според д-р Пеев преместването на пилотите се е наложило, за да им бъдат направени ядрено-магнитен резонанс и други важни изледвания.

Пилотите са адекватни и контактни, каза за ПловдивУтре пресаташето на ВМА-София Румяна Станимирова. Инцидентът е бил сериозен, няма опасност за живота им. Травмите са характерни за катапултирали.

От направените тази сутрин изследвания е установено, че при майор Дойчинов има минимална травматична увреда на един от прешлените, която не налага активна хирургична намеса. Той най-вероятно ще бъде изписан след празниците. 

При капитан Методиев има счупване на два съседни прешлена. Хирурзи вече са оперирали пилота.

Междувременно Комисия започна разследване на авиокатастрофата. Резултатите ще са ясни до седмица.

Командирът на ВВС генерал майор Константин Попов каза, че се очаква да бъде разчетена черната кутия на самолета.

Решението за катапултирането на пилотите от горящия изтребител Миг 29 е взето едновременно от екипажа на самолета и от кулата за ръководство на полетите. Летците са отклонили изтребителя почти на 90 градуса, за да се избегнат максимално населените места.

Припомням, че вчера около 10.35 ч. изтребител МиГ-29 се разби близо до Голям Чардак.Още при самото излитането на самолета, екипажът е установил огън в задната част на машината. Пламъците се виждали и от земята. Пилотите катапултираха.