“Царицата на Чардаша” и “Трубадур” отново на бургаска сцена

Архив Бургас

27-04-2012, 14:18

Автор:

Карина Кристиянова

Всичко от Автора

В културния афиш зрителите ще намерят и любими заглавия, като балета „Жизел” на Адолф Адам, който ще се играе на 16 август.

Петото издание на Летните музикални празници ще бъде открито  на 5 юли с „Макбет”  от  Джузепе Верди, а кулминацията е на 5 септември с премиер  на оперетата „Царицата на Чардаша” на известния унгарски композитор Имре Калман.

„Надяваме се на премиерата да гостува дъщерята  на автора -  Ивон Калман. Миналото лято тя бе в Бургас и обеща да се върне специално,  за да изгледа оперетата на своя баща  тук. Тази година се честват 130 години от рождението на композитора”, каза директорът на Бургаската опера Александър Текелиев.

Публиката ще се наслади на опери и балетни спектакли, които не са играни в града от десетилетия.

Сред тях е  „Трубадур”, сочена за една от най-романтичните опери на Верди. Нейната премиера е на  10 август, а на 14 август любителите на класическата музика ще имат още един шанс да я чуят.

В културния афиш зрителите ще намерят и любими заглавия, като балета „Жизел” на Адолф Адам, който ще се играе на 16 август.

”Жизел” се посреща много добре от публиката, а преди него - на 4 август, ще се играе „Шехерезада”. В програмата са предвидени и още  премиери”, допълва Александър Текелиев.

 Представленията ще се играят на сцената на Летния театър, както и в обновения салон на Операта в Бургас.

На сцената гласове ще извисят родни изпълнители,  солисти на най-известните оперни театри  в света. 

„Участия са потвърдили Камен Чанев, който е  първи солист на Виенската опера, а също и Мариана Цветкова - солист на Метрополитен опера в САЩ.  Отново ще имаме удоволствието на чуем  солиста  на Цюрихската опера - Бойко Цветанов”, допълва Текелиев.

Сред имената на изпълнителите можем да разпознаем още Елена Баръмова, Габриела Георгиева, Даниела Дякова и Юлиан Константинов, който е известен на зрителите  от малкия екран с участието си в предаването „Аз обичам България”.

 В програмата на Летните музикални празници са включени още „Тоска” и „Турандот”  от Джакомо Пучини, „Норма” от Винченцо Белини,  „ Отело” и „Дон Карлос” от Верди.

„Надяваме се тази година да привлечем още повече публика”, казва директорът на Бургаската опера.

Миналата година музикалното събитие  успя  да привлече  публика от  над 1800 души на представление, а Летният театър бе изпълнен по равно, както от бургазлии, така и от чуждестранните туристи.