Хиляди на крака при патриарх Кирил +

Архив Пловдив

28-04-2012, 16:07

Автор:

Екип на ПловдивУтре

Всичко от Автора

След седмици подготовка Пловдив най-сетне посрещна руския духовен глава и българския патриарх Максим

В града все по-осезаемо се усеща, че предстои нещо голямо. Суетня, тълпа миряни, жандармеристи с кучета, червен килим... Около цълквата „Св.Марина“ суетнята по посрещането на българския патриарх Максим и руския Кирил е голяма, видя репортера на ПловдивУтре. Пълни автобуси от околността вече пристигат. Запознати твърдят, че митрополит Николай е наредил на свещенниците да мобилизират миряните си за службата днес.

Няколко нетърпеливи богомолци дори успяха да бъдат порицани, че в нетърпението си се разхождат по червения килим, подготвен за духовните водачи.

Вече е монтиран и големият екран пред храма, който ще предава светата литургия от храма.

Патриарх Кирил пристигна в 5 часа в града ни. Първа негова спирка беше Бунарджика, където се поклони пред Паметника на руските освободители и този на Альоша. В прочувствена реч главата на руската църква акцентира върху неспособността за саможертва на днешното общество и върху косуматорския му дух. Рамо до рамо думите му изслушаха всички представители на властта от града и региона, политически опоненти, бизнесмени, общественици и най-обикновени миряни, събрали се в 30-градусовата жега.

Речта на патриарх Кирил е прочувствена и добре построена, но преводачът не е на ниво, коментираха по-възрастни хора, разбиращи добре езика.

Вежте програмата на руския патриарх Кирил в Пловдив тук.

Очаквайте подробности.